Азербайджанската полиция задържа над 20 опозиционни и независими кандидати, които протестираха срещу обявените неокончателни резултати от предсрочни парламентарни избори, критикувани и от международни наблюдатели, предаде Радио „Свободна Европа“.

Протестиращите, увити в одеяла, са протестирали седнали тротоара пред сградата на Азербайджанската централна избирателна комисия (ЦИК) на 11 февруари, когато полицията задържа всички участници.

Говорителят на вътрешното министерство Ехсан Захидов заяви, че акцията е незаконна и че участниците не са спазвали закона. Международните наблюдатели заявиха, че са установили процедурни нарушения при преброяването на гласовете, които според тях създават съмнение относно честността на изборите.

Припомняме, че управляващата партия на Азербайджан спечели парламентарните избори. Това показаха предварителните резултати.

„Нова азербайджанска партия“ (YAP) на Илхам Алиев получава 64 от 125 места в еднокамарния парламент. Централната избирателна комисия обяви по-рано частичните резултати при 87% обработени протоколи. YAP имаше 65 места в миналия парламент.

Почти всички останали парламентарни места са в ръцете на независими кандидати, които като цяло подкрепят политиките на управляващата партия.

Има сигнали за нередности по време на гласуването, включително спиране на видеокамери в секциите и възпрепятстване работата на независими наблюдатели.

47,81% от избирателите са участвали на вота, което е с 8% по-малко в сравнение с предишните парламентарни избори. Вотът беше бойкотиран от някои опозиционни партии като протест срещу ограничения на достъпа на медиите и правото на мирно събиране. Преди изборите социологическо проучване даваше 69 места на управляващата партия.

Единственият опозиционен кандидат, който се очаква да влезе в новия парламент е Еркин Гадирли от „Републиканска алтернатива“.

На изборите участваха 1637 кандидати, включително 19 партии с 272 кандидати. Управляващата партия участва със 123 кандидати. Общо 81 депутати се бориха за преизбиране.

Алиев, който беше преизбиран през 2008, 2013 и 2018 г. – успя да укрепи властта си с референдум през 2009 г., който отмени двугодишния президентски мандат и с референдум през 2016 г., който удължи президентския мандат със 7 г. Общо 132 медии от 47 държави отразяваха вота. Около 880 чуждестранни наблюдатели бяха регистрирани.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar