Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) ще внесе иск за отнемане на 139 177 лв. от Ивайло Борисов-Ториното. Той е обвинен като помагач в група, разследвана за отвличането на Адриан Златков, син на автотърговеца Тони Златков.

25-годишният Адриан бе похитен в края на август 2017 г. и след 11 дни в плен бе пуснат срещу откуп. Според МВР и прокуратурата Ториното и още 3-ма помогнали при осигуряването на кола за отвличането.

Преките извършители и поръчителят не са заловени. Ториното бе задържан в края на януари 2018 г., но през февруари бе пуснат срещу 10 000 лв. Същата гаранция платиха Георги Джамбазов и Здравка Стефанова, а срещу 5000 лв. на свобода излезе и Мартин Марков. Разследването още не е приключило и към момента е висящо.

Искът на комисията „Антимафия“ срещу Ториното е за пари, придобити от продажбата на коли, научи „24 часа“. Тони Златков е собственик на автокъща „Софавто“. Той твърдеше, че е виждал Ториното един-два пъти, когато ходил да оглежда коли, но двамата нямали бизнесдела.

Адвокат Марияна Тодорова, заяви, че не е уведомена за иска за 139 хил. лв. и затова не може да го коментира.

Искът срещу Ториното е един от 6-те, одобрени на заседание на КПКОНПИ в сряда. Те са отнемане на имущество за общо 3 359 641,43 лв. На прицела на комисията са 9 имота и 5 коли.

Един от исковете е за конфискуване на 2 апартамента, 3 къщи, 3 поземлени имота и коли за общо 645 170 лв. от мъж и жена, които живеят на семейни начала и са обвинени като участници в група за трафик на бежанци. Според комисията двамата не могат да докажат законни доходи, с които са придобили имането.

6-те иска ще се гледат в Софийския градски съд и окръжния във Варна. Някои от „клиентите“ на комисията са уличени в трафик на дрога, измама и пране на пари.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar