В Европейския съюз се очертава все по-голямо съгласие за въвеждането на правилото за замразяване на еврофондове при нарушения на въrховенствтоо на закона. Това стана ясно от думите на евродепутати, коментирали многогодишната финансова рамка на ЕС (2021-2027 г.) пред журналисти в Страсбург.

Ян Олбрихт (Европейска народна партия, съдокладчик за Многогодишната финансова рамка) отбеляза, че ако една държава членка нарушава правилата, това е опасно за всички. Той каза, че позицията на Европейската комисия е, че ако в някоя страна има опасност за европейските пари, ситуацията трябва да се провери и при наличието на риск, парите да се замразят и поставят в резерв докато ситуацията се изясни.

Европарламентът, добави Олбрихт, иска да се гарантира сигурността на бенефициентите. Ако правителствата нарушават върховенството на закона, трябва да имаме сигурност за бенефициентите, като фирми, университети и общини. Правителствата трябва да поемат отговорността за плащането на средствата на бенефициентите, защото те не са виновни, обясни той.

По думите му някои от държавите са казали, че ако няма регулация за върховенството на закона, няма да се съгласят с бюджета на ЕС за следващите седем години, за одобрението на който е необходимо единодушие в Съвета на ЕС, тоест между държавите членки. Други, като Полша и Унгария (срещу които има задействана процедура за риск от нарушаване на върховенството на закона), са заявили, че няма да се съгласят, защото, наред с други причини, според тях липсва яснота. Но повечето групи в Европарламента са „за“, добави той, като отбеляза, че за приемането на това правило е необходимо квалифицирано мнозинство в Съвета на ЕС.

Коментира, че в скандинавските страни, но не само, хората се питат колко време ще плащат за държавите, които не зачитат принципите.

И според Маргарита Маркеш (Прогресивен алианс на социалистите и демократите; съдокладчик за многогодишната финансова рамка) за върховенството на закона има мнозинство в основните политически групи в ЕП, макар да не е ясно дали отделни евродепутати в тях няма да гласуват против.

Продължават да се обсъждат критериите за прилагането на правилото „пари срещу законност“, като Европейският парламент иска решението да се взима от експерти, а не от Еврокомисията.

Расмус Андресен (Зелени/Европейски свободен алианс) коментира, че неговата група не може да гласува за многогодишната финансова рамка без правило за върховенството на закона. Това, допълни той, е важна тема и за много от държавите, които ще трябва да дават повече пари. Ако страни като Унгария искат да взимат повече пари от ЕС, трябва да направят компромис за това. Има голямо мнозинство в повечето държави членки за някакъв вид такова правило, посочи още евродепутатът.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar