Зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков и четирима висши служители от дирекция „Управление на водите“ в министерството ще бъдат привикани на разпит в понеделник по делото за водната криза в Перник. Някои от тях трябва да се явят в националното следствие, а останалите – в специализираната прокуратура на столичната ул. „Черковна“.

От 20 декември м.г., когато бе образувано делото за водата, досега разпитите са над 50. Част от свидетелите са виквани по 2 пъти за допълнителни въпроси и изчистване на противоречия. Ако се наложи, ще се стигне и до очни ставки, каза пред „24 часа“ висш магистрат.

Очаква се още в началото на седмицата да стане ясно кои ще са другите обвиняеми по делото наред с министъра в оставка Нено Димов. Той бе задържан на 9 януари след претърсвания в кабинета и дома му. В събота съдия Цветан Колев го остави в ареста с мотива, че има опасност на свобода да повлияее на свидетели, включително и на свои бивши подчинени. Димов ще е в килията до четвъртък, когато за свободата му окончателно ще се произнесе апелативният спецсъд.

Министърът подаде оставка от ареста, а прокуратурата го обвини в умишлена безстопанственост, довела до безводието в Перник. Разследващите твърдят, че Димов е издавал разрешителни за ползване на около 280 хил. кубични метра вода от „Стомана индъстри“ и 80 хил. кубични метра от „Топлофикация Перник“ въпреки че всеки месец бил уведомяван, че водата в яз. „Студена“ спада. Това е довело до намаляване на нивото на язовира със 7 млн. куб. метра при капацитет 22 млн. куб. метра.

Според запознати с казуса заместникът на Димов – Красимир Живков, ще бъде разпитван за част от документацията в министерството. Неговият подпис стоял под писма за „Студена“ и други язовири в страната, но не и под графиците и разрешенията за водоползване с изключение на едно изменение, стана ясно преди ден в спецсъда.

55-годишният Красимир Живков е един от тримата заместници на министъра на околната среда. Той е бивш областен управител на Софийска област. От 1999 до 2003 г. е бил зам.-кмет на Правец, а до 2009 г. – кмет на града. Завършил е стопанската академия в Свищов. Ръководил е проекти за изграждане и развитие на ВиК инфраструктура, управление на отпадъците и изграждане на екопътеки в община Правец.

Да свидетелства по делото, ще бъде извикана и началничката на дирекцията за управление на водите в МОСВ Илияна Тодорова, заместничката ѝ Мая Дряновска и още 2 служителки. 10 управители на търговски дружества на територията на т.нар. парк Стомана-Перник вече заявили пред следователите, че са купували промишлена вода от „Стомана индъстри“.

Има възможност на разпитите на новите свидетели да присъстват адвокати само в случай че някой от тях се притеснява, че при отговор на въпрос може да уличи себе си в престъпление.

Засега не е планиран разпит на регионалния министър Петя Аврамова, тъй като според доказателствата по делото до момента ремонтът на яз. „Студена“ няма отношение към изразходването на водата и пресушаването му. Ако има проблеми с финансовите ресурси – например нещо е платено по-скъпо, това ще бъде разследвано, но вероятно в отделно дело, каза магистрат. Той допълни, че ще се провери всичко, поради което се проучват документите и от МРРБ.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar