Цивилни полицаи подплашили 19-годишният студент Петър Маринов в Карлово по време на специализирана операция за наркотици. Младежът побягнал, защото не ги разпознал като служители на реда. Няма основание срещу него да се води досъдебно производство и затова районният прокурор Димитър Димитров от Карловската прокуратура го прекрати. Постановлението за прекратяването е от 16 декември 2019 година. Никой не го обжалва в законния срок и то вече е окончателно, научи „Марица“.

19-годишният Петър Маринов от Карлово, който бе бит и задържан от полицията на 22 март 2019 година при специализирана операция за наркотици най-напред пребори в съда заповедта за ареста му. Постановлението, с което се прекратява досъдебното производство бе връчено и на Петър Маринов. С него прокурор Димитров отменя и взетата мярка за неотклонение „подписка“ на Петър Маринов.

Вярвах, че това ще случи, защото това е истината, не съм възпрепятствал полицията да си върши работата по време на операцията, заяви Петър Маринов.

Неговото задържане е като сцена от екшън филм, а на сутринта след тази случка бащата на Петър – адвокат Станко Маринов бе готов да пусне жалба срещу действията на полицията.

Петър вече е студент втори курс в Пловдивския университет, учи компютърни технологии и няма никакви противообществени прояви. Вечерта на 22 март обаче попада в неочаквана ситуация, а задържането му бе удар и за него, и за близките му, не останаха безразлични и гражданите.

Около 20.30 ч. На 22 март 2019 година Минчо Арбов, Васил Балемезов, Илиан Дамянов и Йордан Гешев, всички полицаи в РУ на МВР Карлово, се движили със служебен автомобил марка Опел Астра по ул. „Ген. Карцов“ в Карлово. Колата нямала отличителни знаци на полицейски автомобил. Трима от полицаите не били с униформи, а с цивилно облекло. Те забелязали човек, облечен с тъмен суитшърт, с качулка на главата и слънчеви очила. Мъжът държал телефон в ръката си и видимо пишел на него. Според показания на полицаите младежът поглеждал към спрения наблизо друг полицейски автомобил „КИА“ на пътна полиция.

Полицейските служители решили, че Петър Маринов е съмнителен. Единият от тях в цивилно облекло се представил, показвайки служебната си значка. Маринов това време бил с поставени слушалки, слушал музика и си пишел с негов приятел от САЩ. Младежът само леко вдигнал глава, погледнал значката, а след това казал: „Ааа полиция“. Междувременно и останалите полицейски служители слезли от автомобила и тръгнали към Петър. Младежът се обърнал и побягнал в посока музей „Васил Левски“.

Настигнали го малко преди градинката пред музея. Там единият полицай му препречил пътя. Маринов не изпълнил даденото му разпореждане да постави ръцете си зад гърба, за да му бъдат поставени белезници. Той продължил да оказва съпротива като в един момент ухапал по десния крак едният полицай.

При извършения личен обиск у Маринов не бяха намерени наркотични вещества или други забранени от закона предмети. При задържането му той получи повърхностни травми на лицето, главата и тялото.

В хода на досъдебното производство става ясно, че реакцията на Маринов да побегне, когато цивилни полицаи са поискали да го проверят, е била породена именно от страха му, не съзнавайки, че четиримата мъже, насочили се към него са полицаи.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar