Хората на постове като моя, изглежда, искрено вярват в това, което вършат. И им харесва, казва спецсъветникът в посолството на САЩ

Специалната съветничка е изгряващата звезда сред американските прокурори

Отказва адвокатско място в голяма кантора във Вашингтон, за да преследва корумпирани

По нейно предложение САЩ могат да налагат санкции на български политици, чиновници и олигарси

31-годишна екзотична красавица от корейски произход, отличник в два университета и изгряваща звезда на федералната прокуратура на САЩ. Това е Джесика Ким, специалният съветник в посолството на САЩ в София по въпросите на правосъдието и борбата с корупцията и организираната престъпност.

Джесика Ким е в София от месец, но едва в понеделник посланичката Херо Мустафа я заведе на среща с премиера Бойко Борисов. Символично или не, но на същата среща му занесе и коледна картичка от президента на САЩ Доналд Тръмп.

Джесика Ким ще е

представител

в София на

министъра на

правосъдието и

главен прокурор

на САЩ

Уилям Бар на пост, който американците закриха след приемането на България в ЕС, защото според тогавашните оценки страната се беше справила с корупцията и организираната престъпност. Че в България ще бъде изпратен специален съветник за правосъдието и борбата с корупцията, заговори още предишният американски посланик Ерик Рубин. Тогава той посочи като причина проблемите на България с постигане на върховенство на закона и резултати в борбата с корупцията.

Именно тези две теми посочи като приоритет на своя мандат пък сегашната посланичка на САЩ Херо Мустафа. През ноември, след визитата си при президента Доналд Тръмп във Вашингтон, премиерът Бойко Борисов започна да обяснява, че сам е поискал да бъде изпратен такъв съветник за борба с корупцията.

Официално задачата на Джесика Ким в София е „да подпомага изграждането на капацитет за борба с корупцията в обществената администрация, с прането на пари и организираната престъпност“. Всъщност

истинската мисия

на младата звезда

на американската прокуратура е да събира данни за корумпирани български високопоставени чиновници, политици и бизнесмени. И въз основа на тези данни САЩ да могат да налагат санкции срещу тях с решение на Държавния департамент. Такава процедура вече бе използвана срещу бившия лидер на румънските социалисти Ливиу Драгня, като ембаргото засяга и децата му. Налагането на санкции означава, че съответният човек не може да посещава САЩ,

спират се и всякакви

негови бизнес отношения

с американци

На компании, които правят бизнес с нарочената от САЩ персона, също може да бъдат наложени санкции.

Именно борбата с престъпността на т.нар. бели якички е специалността на 31-годишната федерална прокурорка от южния окръг на щата Охайо. В кариерата ѝ като обвинител личат няколко гръмки случая на корупция, които е довела до успешни присъди. Джесика Ким е била прокурор по делата САЩ срещу „Хасирън“ за сложна инвестиционна измама за над 9 млн. долара; по делото САЩ срещу Фостър за данъчни измами на високопоставен мениджър; САЩ срещу Хойо, което отново е за данъчна измама, при която от двама социално слаби американци са откраднати половин милион долара в акции и пенсионни вноски. При последния случай тезата на обвинението, представена от Джесика Ким, е толкова убедителна, че обвиненият се отказва от защита и признава вината си.

Заради тези си успехи в борбата с корупцията Джесика Ким е

единственият носител на

наградата на главния

прокурор на САЩ

за миналата година за млади прокурори. Тя е избрана от преднишния американски правосъден министър Джеф Сешън.

„Джесика притежава изключителен правен ум и е брилянтна в съдебната зала. Тя работи изключително много, изглежда неуморна и е безпределно отдадена на постигането на справедливост“, казва при награждаването на Ким прокурор Бенджамин Гласман.

Ким е била и в екипа обвинители срещу 23-ма заподозрени членове и съратници на международната престъпна организация MS-13, за която се твърди, че има над 10 000 членове.

Тя е първо поколение корейска американка. Родителите ѝ пристигат в САЩ, за да завършат докторантури, и остават като университетски преподаватели. Самата Ким е завършила политически науки в Университета на Маями, където на 20 години се дипломира с почести. На 23 г. пък завършва магистратура по право в колежа „Мориц“ към Университета на щата Охайо. Там е била главен редактор на подготвяно само от студенти академично списание, а след това

е и преподавател

по престъпления

на белите якички,

разказва за младата прокурорка изданието Dispatch.

За да стане прокурор, Джесика Ким отказва работа като адвокат за голяма кантори във Вашингтон. „Мисля, че хората на постове като моя, изглежда, искрено вярват в това, което вършат. И им харесва“, обяснява тя решението си пред Dispatch.

В свободното си време младата звезда на федералната прокуратура обикаля с колелото си да събира пари за изследвания за борба с рака и участва в ръководството на няколко неправителствени организации.

„Искам младите хора да знаят – особено интересуващите се от право, че да си юрист, те поставя в уникална позиция да помагаш на хората. Имаме голям дълг към обществото да използваме познанията, опита и влиянието си в помощ на хората“, казва тя.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar