Телефон, но без камера, 24-часово медицинско обслужване и психолог при нужда, неограничено посещение на адвокати и представители на неправителствените организации, храна, съобразена с вероизповеданието. Това са само част от предимствата на Специалния дом за временно настаняване на чужденци в Бусманци, от които може да се ползва и Джок Полфрийман. Единственото неудобство е, че е ограничена свободата му на придвижване като чужденец с административна мярка „експулсиране от страната“.

На 20 септември Полфрийман беше освободен от софийския затвор с определението на апелативния съд. По процедура оттам нататък го поемат служители на Дирекция „Миграция“ към Гранична полиция.

Двама офицери

лично го поемат

от затвора, качват

го в служебната

кола и го

отвеждат в дома

в Бусманци

Това е дом от закрит тип, т.е. не може да го напуска, когато си иска, а по строго регламентирана процедура. Иначе средният престой на чужденците като него е около 20 дни. Максималният срок, за който могат да бъдат задържани, е 18 месеца.

Роднини и приятели също могат да посещават Полфрийман – два пъти в седмицата.

Вместо

надзиратели има

специално обучени

полицаи,

които се грижат за реда в дома и за сигурността. В дома за чужденци режимът е много по-либерален. Там в специални корпуси са настанени и жени, както и цели семейства с деца.

Домът е открит през 2006 г. Никога не е имало инциденти като бягства, убийства, самоубийства. Там са временно настанени както чужденци за експулсиране, така и такива с наложени принудителни мерки за отвеждане до границата.

Капацитетът е 400 души, но сега там са настанени далеч по-малко чужденци. Единствено в пика на бежанската вълна преди няколко години капацитетът е надхвърлян.

Битовите условия са много по-добри от местата за лишаване от свобода. Единични са случаите, когато чужденци в очакване за експулсиране са недоволствали от храната, леглата и служителите в дома.

На територията му има изградени места за културна дейност и няколко спортни площадки.

При постъпването си чужденците се настаняват в спални помещения, които са съобразени с тяхната националност и религия. Служителите на Дирекция „Миграция“ следят за конфликти между тях. Когато някой от настанените иска да се премести, молбите им се удовлетворяват в кратки срокове.

Домът за чужденци в Бусманци, както и другият в Любимец се посещават и от делегации на Европейския комитет против изтезанията, а докладите му са положителни, показа проверка на „24 часа“.

Ежедневно

се поддържа

оборудването

в помещенията

за настаняване

на чужденците

Амортизираното и негодното за употреба е бракувано. През 2017 г. след проведена обществена поръчка в двата дома бяха доставени 2280 дюшеци, 2790 спални комплекти, 3000 одеяла и 3900 възглавници, които се предоставят за ползване на настанените чужденци“, пише в последния доклад на институцията. Спалното бельо се пере на всеки 2 седмици, на всеки настанен се раздават пакети с хигиенни материали.

Една от препоръките е чужденците, настанени там, да се включват в приготвянето на храната, но засега това е трудно постижмо. От април т.г.

закуската, обядът

и вечерята са

от фирма

за кетъринг,

а персоналът следи за качеството. Има и лавки, от които могат да си пазаруват допълнително храна и напитки.

Представители на омбудсмана също ходят на посещение в дома в Бусманци и отбелязват, че служителите там редовно минават курсове по езици, включително и арабски, какъвто говорят повечето от настанените. При интервютата с чужденците никой не се е оплакал от лошо отношение на служителите към тях. Освен това полицаите, които охраняват общежитието, не са въоръжени, както надзирателите в затвора, където рискът от инциденти е много по-голям.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar