Адвокатът на осъдения австралиец Джок Полфрийман – Калин Ангелов, поиска от Софийската градска прокуратура да сезира Върховния касационен съд с молба за възобновяване на делото за убийството на Андрей Монов през 2007 г. Полфрийман вече бе осъден на 20 г. затвор по това дело (окончателно през 2011г.) и излежа близо 12 г. в затвора, след което бе освободен предсрочно.

Повод за искането на защитника е видеото, което бе публикувано в Youtube със заглавие „Истината за Джок Полфрийман“. Според адвоката, а и според анонимните автори на видеото, има много факти, които са останали неустановени, макар че кадрите са част от делото. Освен това има и свидетели, заснети от камерите, но те не са били открити и разпитани по делото.

В искането си до Софийската градска прокуратура, адвокат Ангелов посочва, че има нови факти и обстоятелства, които налагат делото да бъде преразгледано. Според него, проверката извършена върху тези видеофайлове, може да изясни някои въпроси, на които не е отговорено в делото срещу Джок Полфрийман. В същото време, защитникът е на мнение, че тези въпроси съществено променят фактическите заключения, до които е достигнал съда.

Според адвокат Калин Ангелов, на кадрите не е идентифициран Андрей Монов и не е проследено неговото движение по време на двете конфликтни ситуации (такава задача дори не е била дадена на експертизата). Не е идентифициран Джок Полфрийман и не е проследено неговото движение по време на конфликта.

В искането си защитникът твърди и че не е установено правилно къде е възникнал първоначалния конфликт между групата на Андрей Монов и пострадалия Антоан Захариев и двете неустановени по делото лица от ромски произход.

„Нещо повече, приетата по делото експертиза неправилно говори за едно единствено такова лице, като погрешно възприема другото такова за част от групата на Монов и Захариев. Не е отговорено на въпроса за движението на цялата група на Монов и Захариев при първоначалния конфликт“, подчертава защитникът.

Той обяснява и че при първоначалното разглеждане на делото и прегледа на кадрите не е отговорено на въпроса за появата на Джок Полфрийман и движението му в посока „Булбанк“.

Адвокат Ангелов посочва още няколко въпроса, които са породени от видеозаписите и които, според него не са намерили отговор по време на делото. Той самият е направил пълен анализ на видеоматериалите.

Ден след публикуването на кадрите, близки и приятели на Андрей Монов направиха свой прочит на случилото се в нощта на убийството и публикуваха контравидео със собствен анализ на кадрите. Прави впечатление, че върху част от кадрите, надписите закриват случващото се. Авторите не са разрешили и коментарите под видеото.

Защитната теза на австралиеца на всички инстанции до момента винаги е била, че е действал при самоотбрана и че преди това се е опитвал да помогне на двама мъже от ромски произход, които били нападнати без причина от компанията на Монов. Съдът обаче отхвърли тезата за самоотбраната и прие, че Полфрийман е действал по хулигански подбуди.

Видеокадрите бяха публикувани в навечерието на заседанието по делото пред ВКС по искането на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на производството по условното предсрочно освобождаване и връщането на австралиеца в затвора. Първоначално то бе насрочено за 23 октомври, но заради големия обществен интерес по казуса Върховният касационен съд ще го гледа по-рано – на 7 октомври. Полфрийман не е длъжен да присъства и може да бъде представляван само от адвоката си.

Вчера казусът окончателно се заплете и заради няколко паралелно течащи процедури, които предизвикаха объркване и оставиха висящи въпросите дали австралийският гражданин Джок Полфрийман има действаща забрана за напускане на страната, има ли правно основание да е задържан в центъра в Бусманци и може ли да си тръгне още днес от България.

С решение на Софийския апелативен съд беше предсрочно освободен от затвора, след като излежа почти 12 от наложения му 20 години затвор за убийството. Развитието по този казус доведе до безпрецедентна атака към съдебния състав, отекна и в парламента и стана повод за протести и разделение в обществото. Тримата членове на съдебния състав излязоха с публично обяснение защо са решили да освободят Полфрийман предсрочно от затвора.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar