Заради нарастващото обществено напрежение Народното събрание ще приеме експресно промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), според които съкратено съдебно следствие няма да се провежда по делата за убийство и за причиняване на тежка телесна повреда. За това се разбраха всички парламентарни сили на съвет при председателя на Народното събрание.

Тези промени бяха предложени в три напълно еднакви законопроекта от БСП, „Обединени патриоти“ и „Воля“. Те ще бъдат разгледани от правната комисия на второ четене на извънредно заседание във вторник. А ще бъдат окончателно гласувани в пленарната зала до края на парламентарната ваканция заради изборите, която ще започне на 16 октомври.

Приемането на измененията в НПК беше ускорено днес след пореден протест, прераснал в гражданско неподчинение, на близките на убитото на 15 август в с. Сотиря момиченце. Те искаха да правят жива верига, с която да не допуснат никого до сградата на съда в Сливен, но в крайна сметка полицията не им го позволи и те протестираха мирно пред нея.

След днешния председателски съвет остава неясна съдбата на предложенията на ГЕРБ за съкратеното съдебно следствие. Те са за изменения в Наказателния кодекс и няма да минават по бързата писта заедно с идеите на БСП, „Обединени патриоти“ и „Воля“. Предложението на ГЕРБ е съкратеното следствие да не се изключва за определени деяния, но за най-тежките престъпления възможността за намаляване на наказанието да не е с 1/3, а с 1/5. Управляващите предлагат и съдът да не е задължен да редуцира санкцията, а да има право на преценка.

То беше прието на първо четене този вторник от депутатите, но явно засега няма да бъде разглеждано на второ.

Именно дебатът на първо четене в парламента стана причина близките на убитото момиченце от Сотиря да обвинят днес депутатите, че са политизирали мъката им.

„Двете решения не са противоречащи, те са допълващи се. Едното казва какво става в процеса, а другото каква е правната последица. Затова ние смятаме, че би било елементарно еднократно да кажем – няма съкратено съдебно следствие само за убийствата. Затова ние сме предложили каталог от престъпления, дали сме възможност съдът да преценява в кои случаи съобразно тежестта въобще да допусне съкратено съдебно следствие“, коментира министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

И допълни: „Има деяния, в които самият деец иска да признае, иска да установи фактите, които е извършил. Защо трябва да му се пречи на това? Нека го направи, но съдът да може да каже, въпреки това, въпреки че е разкрил фактите, които са съществени за доказване на това убийство, че няма да редуцира наказанието, а ще наложи най-тежкото – доживотен затвор без замяна. Това не е ли по-гъвкаво от плоското решение да се зачертае въобще този институт?“.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
The Grey Knight
The Grey Knight
29 септември 2019 11:50
Гост

Предлагам да забраним затворите като една фашистка отживелица. Вместо това предлагам една иновативна идея, която да приложим в цивилизования свят. Тъй като е необходимо да превъзпитаме и поправим закононарушителите нека ги заселим в затворен комплекси, в които ще настаним и магистратите и полицаите, където под тяхното вещо напътствие ще могат да се ресоциализират! Ще ги наредим на етаж съдия-убиец, прокурор-изнасилвач, крадец-полицай. Кой е за?

адвокат
адвокат
28 септември 2019 7:38
Гост

И държавата и правото отмират, когато народа се превръща в племе. Робско племе, което от простотия и нехайство допусна да го управляват най-посредствените. „Народът така и не доживя прераждането си в нация“ (Румен Леонидов). „Днес в България няма държавност, а добре организирано бездържавие“ (Валентин Вацев)

Анонимен
Анонимен
27 септември 2019 23:59
Гост

Потресаващо е, че некадърни и некомпетентни хора се упражняват в материя, от която нищичко не разбират. Ужасяващо е, че държавата е на светлинни години от това да проведе смислен и просвещенски дебат по въпроса за наказанието, неговата функция в цивилизования свят и помирението между извършители и жертви като способ за смислено съществуване занапред. Ако някой можеше да се върне от небитието заради това, че друг ще гние в затвора до края на дните си, едва ли щеше да има съдия, който да не реши да го остави там. Но понеже от мъртвите е възкръснал само един, по оспорвани източници, а… Покажи целия коментар »

анонимен
анонимен
27 септември 2019 15:48
Гост

Писна ми от популизъм. В каква държава живеем само.

Демокрация
Демокрация
27 септември 2019 15:46
Гост

Когато юридически неграмотната тълпа управлява от улицата с крясъци…

Въпрос
Въпрос
27 септември 2019 15:47
Гост

Толкова ли не може един нормален експерт да излезе и да обясни на човешки език на тия хора, че ССС е в НПК с причина и от него има повече ползи, отколкото вреди.

Реалист
Реалист
27 септември 2019 15:48
Гост

Не, защото или са купени от КОЙ, или биват заглушавани. А и кресливите не обичат да слушат внимателно.

Dr.Rd
Dr.Rd
27 септември 2019 14:30
Гост

ДаниК няма да остави така нещата

Анонимен
Анонимен
27 септември 2019 13:54
Гост

Никакво съкратено следствие за тези изверги! Като излязат по-рано е много вероятно да извършат ново престъпление.

адвокат
адвокат
27 септември 2019 14:10
Гост

И като няма съкратено, защо мислиш, че ще стоят повече, отколкото при съкратено? Ще направи самопризнания, ще се разкая лицемерно и пак ще му дадат макс 30 години и за тежко убийство, а след 15 има право да иска предсрочно.

Сергей
Сергей
27 септември 2019 13:52
Гост

ГЕРБ защо решиха, че има съществена разлика между 1/3 и 1/5? Това фактически нищо не променя.

Жалко
Жалко
27 септември 2019 15:49
Гост

Разлика има, ако наказанието е тежко. А жалко за тези предложения, защото бяха умерени. Сега не се знае какво юе се случи.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2019 13:45
Гост

А делата, които вече текат дали ще минават по новия ред, или някой пак ще мине между капките.

WildW
WildW
27 септември 2019 14:15
Гост

Следва да минават само по новия

Анонимен
Анонимен
27 септември 2019 15:16
Гост

по новия, те затова променят НПК, а не НК, за да избегнат по-благоприятния закон и случаите, заради които сега се вдига джабала да не се окажат по стария ред, че тогава живи ще ги изядат с парцалите

Анонимен
Анонимен
27 септември 2019 13:42
Гост

Е на това му се казва страхотна новина!

Напротив
Напротив
27 септември 2019 15:50
Гост

Това е ужасна новина за българското наказателно право!