Съдбата на съкратеното съдебно следствие остана напълно неясна и след първото гласуване в парламента на предложените законодателни изменения, тъй като депутатите подкрепиха и двете различния виждания на БСП и на ГЕРБ, които минават или през промени в Наказателния кодекс (НК), или в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

Първо депутатите гласуваха за идентичните проекти на БСП, „Обединени патриоти“ и „Воля“ за промени в НПК, с които съкратеното съдебно следствие не се допуска при умишлено причиняване на смърт или при нанесена тежка телесна повреда.

Веднага след гласуването, в което ГЕРБ също подкрепиха текстовете на опозицията, управляващите призоваха за търсене на консенсус и обясниха, че предложените и гласувани на първо четене предложения на другите партии, са крачка назад.

Председателят на правната комисия Анна Александрова каза, че ГЕРБ подкрепя промените, защото го дължи на обществото, но след това добави, че премахването на съкратеното съдебно следствие ще доведе до забавяне на делата. Предложението на ГЕРБ е за промяна само в НК, с която съкратеното следствие не се изключва за определени деяния, но за най-тежките престъпления възможността за намаляване на наказанието да не е с 1/3, а с 1/5. Управляващите предлагат и съдът да не е задължен да редуцира санкцията, а да има право на преценка.

„Евентуалното премахване на института при определени видове тежки престъпления ще доведе до забавяне на процеса и ненаказване на дееца“, каза Александрова и допълни, че от това ще пострадат и близките на жертвите, които очакват наказание.

„Много е лесно да ограничим съкратеното съдебно следствие, но по-важният въпрос е да видим как да определим наказанията така, че дейците да получат заслужено наказание“, коментира от парламентарната трибуна Красимир Ципов от ГЕРБ и призова за търсене на консенсус между партиите.

Последва остра реакция от страна на БСП, тъй като минути преди това управляващите бяха подкрепили проекта им.

„Не можем да търсим консенсус по две взаимоизключващи се предложения. Това е нонсенс“, репликира Крум Зарков от БСП.

Правосъдният министър Данаил Кирилов се включи в дебата и призова от него да бъде премахнато „политическото състезание и политическата страст“. По думите му, ГЕРБ не са тръгнали на състезание с популизма, което включва разкарване на близки на жертви на тежки престъпления, които „да просълзяват народни представителки“.

„Продължаваме ли да се доверяваме на съда при работата му по определяне на наказанието? Това е големият дебат. Предложихме ви база за разсъждение, не база за конфликт“, добави правосъдният министър.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче го призова да се извини на жертвите на тежки престъпления за думите си, че са разкарвани в парламента и припомни случая от август в село Сотиря с изнасиленото и убито 7-годишно момиченце.

„Идете в Сотиря и да видя дали няма да се разплачете и Вие“, каза Нинова и призова ГЕРБ да оттеглят своя законопроект преди гласуването му.

„Не сме проверили, но ще направите абсолютен прецедент в работата на което и да е Народно събрание – да се приеме закон за час, с който се премахва съкратеното следствие и с който се връща, след няма и един час. Това е правен абсурд! Какво ще се случи с двата закона? Ще ги слеем? Че те са абсолютно противоречиви! Или ще ги забравите, или ще ги отхвърлите на второ и ще приемете вашия“, добави Нинова.

В крайна сметка и проектът на ГЕРБ беше подкрепен с 97 гласа „за“ и 62 против, а дебатите за съдбата на съкратеното следствие ще продължат.

13
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Изумен
Изумен
25 септември 2019 18:46
Гост

Значи всъщност ГЕРБ са проявили някакъв юридически разум и са се усетили, че ССС е необходимо на правораздаването?

Кръстьо
Кръстьо
25 септември 2019 18:47
Гост

Да, а БСП са яхнали популистката вълна и не я пускат. Добре, че все пак има малко разум в това НС.

Анонимен
Анонимен
25 септември 2019 13:49
Гост

Анна Александрова като се грижи толкова за обществото, да работи в негова полза. А не да се пускат предсрочно закоравели престъпници именно сред това общество.

Бай Ставри
Бай Ставри
25 септември 2019 13:45
Гост

Никакво съкращаване на следствието за особено тежките престъпления! Това си е като частично помилване за изверга, който ако излезе по-рано от затвора може отново да извърши престъпление.

Анонимен
Анонимен
25 септември 2019 13:44
Гост

Те пък ГЕРБ са винаги крачка напред. Намаляването на присъдата с 1/5, а не с 1/3 не е от съществено значение.

Адвокат
Адвокат
25 септември 2019 13:27
Гост

Ако проектът на ГЕРБ стане закон, което е най-вероятно, струва ми се, че изобщо ще забравим за съкратеното следствие. Не виждам причина който и да е подсъдим да признае всички обстоятелства от обвинителния акт и след това само да се надява евентуално съдът да приложи по-благоприятната хипотеза.

Кремена
Кремена
25 септември 2019 13:20
Гост

А защо просто в случаи на съкратено следствие не се иска и мнение на прокуратурата. Едната страна иска едно, ако и другата не е против, арбитърът дава съгласие. Сегашното положение е леко абсурдно – ако прокуратурата си свърши максимално добре работата, осъденият получава възможност за бонус. Ако не си я свърши, пък ще бъде оправдан. Малко като „зайо, защо си със шапка…“

Анонимен
Анонимен
25 септември 2019 13:36
Гост

Съгласен. Обаче шамарите ги отнасяме ние, защото нещата се извъртат в тяхна полза.

Илиев
Илиев
25 септември 2019 13:17
Гост

Съкратеното за убийства е излишно. Ако подсъдимият иска такова, то явно са събрани достатъчно доказателства срещу него и присъдата така или иначе няма да се забави много. Процесът се точи, когато прокуратурата не разполага със силни доказателства, а тогава и подсъдимият не иска съкратено, защото разчита на оправдаване.

Траян
Траян
25 септември 2019 13:08
Гост

Аз предлагам корекцията в НК да е единствено едно „до“.
Чл. 58а. (Нов – ДВ, бр. 27 от 2009 г., изм. – ДВ, бр. 26 от 2010 г.) (1) При постановяване на осъдителна присъда в случаите по чл. 373, ал. 2 от Наказателно-процесуалния кодекс съдът определя наказанието лишаване от свобода, като се ръководи от разпоредбите на Общата част на този кодекс и намалява така определеното наказание с ДО една трета.

Анонимен
Анонимен
25 септември 2019 13:09
Гост

A започналите дела да си вървят по сегашния ред ли?

Траян
Траян
25 септември 2019 13:10
Гост

E, нали не се правят промените само за няколко сега наболели случая.

Анонимен
Анонимен
25 септември 2019 12:56
Гост

Те си карат по принцип и много често това се превръща в цирк. В крайна сметка няма значение в кой от двата закона ще се нанесе поправката