Сдружение „Да запазим Корал“ днес подаде жалба в Бурсгаския административен съд (може да се свали от прикачения документ) срещу повторно приетата наредба на община Царево, забраняваща къмпингуване без разрешение от общинския архитект и без нотариално заверена декларация от собственика на имота.

След като миналата седмица областният управител на Бургас отказа да спре наредбата, глобите, предвидени в нея, вече са в сила. Те са в размер от 500 до 2 000 лева.

Предишната наредба на кмета на Царево Георги Лапчев (ГЕРБ) бе отхвърлена на две съдебни инстанции поради процедурни нередности. Новата наредба, която дословно повтаря старата, пък беше приета в средата на юни, като областният управител за Бургас Вълчо Чолаков (СДС) заяви миналата седмица за „Дневник“, че този път са спазени всички изисквания.

Сдружението разпространи днес съобщение, в което заявява, че „новата“ стара наредба отново е приета в нарушение на процедурните законови правила и съдържа нищожни текстове, които са в пряко противоречие със закони и съдебна практика, както създава и силни корупционни предпоставки“. Според гражданското сдружение, което се бори за правото на къмпиране на плажа „Корал“, който е един от трите плажа със статут „за природосъобразен туризъм“, към наредбата липсва доклад за оценка на въздействието ѝ, съгласно закона за нормативните актове.

Отделно от неспазените процедурни правила, в наредбата има незаконосъобразни текстове, които противоречат на Конституцията и Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, пишат от сдружението.

Адвокатът му Дончо Бораджиев напомня решенията на Варненски административен съд против наредбата на община Бяла за забраната за разполагане на палатки на територията на цялата община Бяла и фактът, че тя нарушава основното право на гражданите свободно да се придвижват на територията на страната, гарантирано от чл. 35 на Конституцията на България. Той декларира и недоумението си как една община, в която туризмът е основен поминък, ще въвежда толкова необоснована, нелогична и най-вече незаконосъобразна административна тежест за туристите си.

Бораджиев насочва вниманието на съда и към станалия популярен напоследък Закон за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), който предстои да бъде обнародван след отхвърленото президентско вето. Но дори и в тази си редакция, ЗУЧК не предвижда налагане на глоби до определянето на места за свободно къмпингуване, което прави текстовете от Наредбата за опазване на обществения ред и околната среда (НООРОС), които предвиждат санкции незаконосъобразни, добавя съобщението на „Да запазим Корал“.

В същността си новоприетата със старите правила наредба на община Царево предвижда глоби за гражданите, които поставят палатки и кемпери без предварително съгласуване от общинския архитект и без нотариално заверено разрешение на собственика на имота, ако имотът се намира в границите на общината.

Промените в закона за морето

След обнародване на промените в закона за Черноморието се предвижда цялата бъдеща правна уредба на къмпингуването в „специално регулирани“ места да се реши с наредба на четирима министри, през следващата една година. Предоставя се свобода на четирима министри – на околната среда, на туризма, на регионалното развитие и на земеделието, храните и горите – да решат основни законови положения, които трябва да бъдат разработени в самия закон в законодателния процес. С тази наредба се очаква да се определи цялата рамка за изискванията и създаване на специално регулирани места за къмпингуване, които да са единствените, където е разрешено да се разполагат каравани, кемпери и палатки. Докато това стане, обаче, ще измине една година и засега е разрешено и къмпингуването извън тези несъществуващи „специални“ места без отложените за този период глоби от 1000 до 3000 лв.

Допълнително обаче новите промени в ЗУЧК въведоха забрана за поставяне на кемпери и палатки върху три от четирите вида дюни в България и тази забрана и свързаните с нея глоби от 500 до 1000 лв. ще бъдат в сила след обнародването на изменения закон в Държавен вестник.

Тогава любителите на туризъм извън хотелски комплекси могат да очакват глоби по цялото българско Черноморие при къмпингуване на всички видове дюни освен ембрионалните (незалесени, в начален стадий на формиране).

Очаква се както морските туристи, така и общинските инспектори да имат трудности при разпознаване на разрешените за къмпингуване ембрионални дюни от забранените сиви, бели и облесени. Разграничаването на видовете дюни се извършва от специалисти ботаници. Всеки от видовете дюни е местообитание, което е защитено от европейската мрежа „Натура 2000“, въпреки че ограниченията, приети миналата седмица, не се отнасят до ембрионалните.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar