49-годишният пловдивчанин Антон Арабаджиев се издирва заради най-модерната фабрика за нелегални цигари, разбита у нас. Това стана ясно в неделя, когато Специализираният наказателен съд остави в ареста работниците – 7 украинци и един молдовец, както и трима българи, ангажирани с цеха. Сред задържаните е и братовчедът на Антон Арабаджиев – Александър, който според данните на разследващите е ръководил нелегалната фабрика на оперативно ниво и е контактувал с клиенти за продажбата на цигари. За лидер на организацията се разследва Антон Арабаджиев, който вече има условна присъда заради подобна фабрика, ударена през 2011 г. в село Патриарх Евтимово до Пловдив.

Спецпрокуратурата, ГДБОП, ДАНС и агенция „Митници“ разкриха нелегалната манифактура в село Труд на 4 юли. Оказа се, че е най-модерната, разбивана у нас досега, с капацитет

2000 цигари в

минута и щети за

бюджета от 20 млн.

лева на месец

Както „24 часа“ съобщи още тогава, Антон Арабаджиев е уличен като мозъка на нелегалната манифактура. Той обаче е в чужбина. Издадена е Европейска заповед за ареста му. Другият издирван е Ивайло Костурски, също от Пловдив. Разследването на службите показало, че точно той е посрещнал на летището 8-те чужденци от Украйна и Молдова и ги е настанил в халето в село Труд, от което не са имали право да излизат и където са работили, хранили са се, имали са дори фитнес. Ивайло Костурски също е осъждан условно за нелегални цигари, научи „24 часа“. През 2010 г. пловдивски полицаи получават информация, че в апартамент, нает от него в града, се съхраняват цигари без бандерол. Открити са кутии от известни марки за над 20 хил. лв. Костурски е наказан условно, както и лидерът на групата Антон Арабаджиев, задържан през 2011 г. заради фабриката в Патриарх Евтимово.

Антон Арабаджиев и братовчед му Александър са известни в Пловдив покрай бизнеса си с недвижими имоти и търговията с горива. Двамата са съдружници в няколко фирми. Александър, който е задържан на 4 юли, е по-малкият. Специализираният наказателен съд го остави без мярка за неотклонение, защото на този етап от разследването няма данни да е свързан с организацията.

На заседанието в неделя отново се появи и връзка на Арабаджиеви с фабриката в Карнобат, заради която в ареста е Миню Стайков. Тя не стана ясна, но според справка от ГДБОП Александър Арабаджиев има ангажимент към разбития през 2018 г. нелегален цех там. И в карнобатската фабрика работниците бяха чужденци, които живеят изолирано от света. Според една от версиите точно Антон Арабаджиев е издал връзката на Миню Стайков с машините за цигари в имота на сина на кмета на града.

8-те мъже от бившите съветски републики са дошли в България, за да работят срещу обещани 2 хил. евро на месец, съобщи адвокатката им. Според нея те са били държани под ключ като роби и са чакали да им платят и да им върнат телефоните. Дори

помислили, че ги

освобождават,

когато командосите

от ГДБОП нахлули

в халето

Украинците и молдовецът помолиха да ги пуснат с по-лека мярка и казаха, че ще потърсят посолствата у нас, за да ги настанят в подходящи помещения, докато тече разследването. Те работили без трудов договор. Според адвокатката им не са знаели, че ще произвеждат цигари без бандерол. За двама от тях обаче е получена справка от службите в Украйна, че преди време са били залавяни в нелегална фабрика за цигари в Испания.

Чужденците

познавали

само мъж на

има Миро,

който отговарял за тяхната работа. Виждали и друг българин, на когото не знаели името.

Калоян Берберов пък е арестуван, защото шофирал кола с номерата на друга. С автомобила ескортирал тир с цигари, които трябвало да се превозят до клиенти.

Калоян Берберов има пряка връзка с издирвания Ивайло Костурски, показа справка на „24 часа“. През 2016 г. Костурски му е прехвърлил дяловете си в търговска фирма, която той е основал.

Стоян Байданов, също от Пловдив, бил нещо като градинар според защитата му, не контактувал с работниците в халето. Байданов обаче не пуснал митничарите, когато отишли на проверка.

Друг от българите, който е уличен, че е наздиравал нелегалната дейност, е плевенчанинът Градимир Даков, който предупреждавал работниците вътре да се крият. От него е иззет телефон с контакти. Според защитата му апаратът не е негов и той няма как да носи отговорност за комуникациите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar