„Искам най-тежкото наказание – доживотен затвор. Там да му причинят това, което той ни причини. Да умре там. Това е. Този човек трябва да умре, щом уби едно невинно същество, 4-годишно дете.“

Думите пророни пред „24 часа“ Поля Христова, майката на хвърления от мост край Габрово Дариел.

Жената не спира да се упреква, че се е страхувала да подаде сигнал срещу мъжа си Дилян Мариянов за системния тормоз над нея и над 4-годишното дете. Упреква се и че не е взела момченцето, когато е избягала от семейното жилище преди две седмици.

Ще те направя

труп, казвал

при всеки намек

на Поля, че

ще го напусне

Променил се, след като се родил Дариел. Смятал, че детето не е от него, разказва тя. Според 29-годишната жертва другата причина се крие в дрогата, макар да не подозирала, че мъжът ѝ е наркоман (Виж в карето изповедта ѝ.)

И детето било жертва на бащата насилник. Биел го и дори миналия август социалните служби проверявали насилие след сигнал от детската градина на момченцето.

„Проверката е установила, че синините на детето са получени след спускане по пързалка в Несебър, където били на почивка. Имало е техническа неизправност на пързалката. Спускали са се около 20 м по суха пързалка и двамата с бащата са имали охлузвания.

Оказвана им е медицинска помощ, а детето на следващия ден е получило кръвонасядания. Установи го проучването и такива са данните, предоставени и от двамата родители“, твърди Радослава Христова, шеф на социлната дирекция в Габрово. Тя посочва, че не са имали други сигнали, че детето е в риск.

Поля напуснала

дома си на 20

юни. Криела

се в Павликени,

но само една нейна приятелка знаела за това. На 27 юни майка ѝ я обявява за издирване в полицията. Търси я и Дилян – с апели в социалните мрежи и обяви по спирките.

„Обичам те, мамо!“ пише под снимка на Поля и Дариел, с което се опитва да я разчувства.

Съседи виждат как бащата полага грижи за детето – води го на детската площадка, купува му по няколко пъти вкуснотии от кварталния магазин. До фаталния 2 срещу 3 юли, когато решава, че изпитва затруднения сам да се справя с отглеждането на момчето и вероятно надрусан го завежда на моста.

Следва полет от над 40 метра в река Янтра. 31-годишният баща решава да премахне поблемите си, като ликвидира собственото си дете. Това обяснил пред разследващите.

Зверството е извършено още в нощта срещу сряда. Самият Дилян се е обадил на телефона на оперативен полицай от областната дирекция в Габрово, но не да признае какво е сторил, а да съобщи, че възнамерява да се самоубие, като скочи от моста, разказа старши комисар Борислав Муеров, шеф на ОД на МВР в Габрово.

Неадекватният баща

първо твърдял,

че момчето само

е паднало от

виадукта, после

направил

самопризнания

Повдигнато му е обвинение за убийство на детето му по особено жесток начин. Вчера съдът му определи постоянно задържане под стража.

Дилян Мариянов е криминално проявен за кражба и средна телесна повреда, за което е лежал 8 месеца в затвора в Ловеч. Излязъл през 2017 г. и оттогава не работел постоянно. Никъде не се задържал, защото искал той да определя правилата във фирмите, в които се хващал, каза жена му.

Работел е в обувна фабрика, в сладкарски цех и на други места. В повечето случаи заедно с Поля. С нея били заедно от 8 години. Пред съдия тя е заявила, че е била жертва на домашно насилие. Не е подавала сигнали до институциите, защото Дилян я заплашвал, че ще я убие и че ще ѝ отнемат детето, каза окръжният прокурор на Габрово Надежда Желева.

Тепърва ще се търсят документи от областната болница, които да докажат, че е получавала телесни повреди от мъжа си. Досега

Дилян

Мариянов не е

освидетелстван

за психични

заболявания

Няма данни и в нощта на трагедията да е бил под въздействие на наркотични или упойващи вещества, твърдят разследващите. За да го установят категорично, са назначени множество експертизи.

Дилян е стоял 3 часа зад парапета на моста и полицаите са го хванали в последния момент за ръката, преди да полети.

Междувремено в кв. „Русевци“ майки са поставили урна в местния магазин и организират акция за набиране на средства за достойно изпращане на момченцето в последния му път.

Тялото още не е освободено от прокуратурата за погребение.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar