Концесии за проучване на залежи и добив на подземни богатства ще се дават само на фирми със стабилни финансови и технически възможности, като един от начините за доказването ще е 5-годишна банкова гаранция. Това предвиждат предложените за обществено обсъждане промени изменение и допълнение на Закона за подземните богатства, сочи справка в сайта Strategy.bg.

Изисква се финансовите възможности на кандидата да осигуряват наличието на ресурс, необходим за извършването на дейностите по концесията за не по-малко от 5 години от влизането в сила на договора за концесия. Техническите възможности на кандидата трябва да осигуряват наличието на активи, необходими за изпълнение на дейностите по разрешението или концесията. Освен това се изисква и

персоналът на концесионера да е достатъчен

като брой и с квалификация и опит в областта на геологията и/или минното дело, за да се осигури качествено изпълнение на дейностите.

Наличието на финансов ресурс ще се доказва удостоверения от банкова или кредитна институция, извлечение от годишен финансов отчет или някоя от съставните му части, договор с трето лице, придружен от доказателства, че третото лице разполага с необходимия финансов ресурс. Техническият потенциал ще се доказва договор или друг документ, удостоверяващ права върху актива и извлечение от съответните счетоводни сметки.

В мотивите към законопроекта за редакцията се казва, че промените са наложителни, защото концесиите за добив на подземни богатства са изключени от обхвата на Закона за концесиите, поради което влизането му в сила е довела до празнота в нормативната уредба по отношение осъществявания от министъра на енергетиката контрол по изпълнение на концесионните договори за добив на подземни богатства, както и по отношение изменението на действащи концесионни договори.

С предлаганите промени се предвижда още за дадена площ могат да бъдат предоставени

повече от едно разрешения за търсене и проучване

или за проучване или концесии за добив, при условие че те се предоставят за различни групи подземни богатства, дейностите по едното разрешение или концесия няма да пречат за изпълнението на дейностите по другото разрешение или концесия и е получено съгласие от всеки действащ титуляр или концесионер.

Редакцията на Закона за подземните богатства, качена за обществено обсъждане, предвижда и възможността правителството да може да приема решение за ограничаване издаването на разрешения за търсене и проучване или за проучване за общоразпространените подземни богатства за определен срок. Като целта е ограничаване натовареността на територията на страната с минно-добивна дейност.

Към 1 февруари 2019 г. действащи са 526 договора за добив на подземни богатства.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Драгомир Велиславов
Драгомир Велиславов
19 април 2019 13:44
Гост

Заглавието няма нищо общо с предложените промени. Става въпрос за удостоверение от банка, а не банкова гаранция, което е нещо съвсем различно.