Общинската администрация във Варна носи косвена отговорност за смъртта на четири жени и две деца само в една от къщите в кв. „Аспарухово“, който през юни 2014 г. беше пометен от опустошително наводнение. Това съобщава сайта „Морето.нет“, позовавайки се на решение на Районния съд във Варна. Според него общината е виновна за това, че не е изпълнила задължението си за почистване на деретата в района, което е станало причина за образуването на водна вълна, довела до трагедията.

С решението си съдът определя, че местната администрация трябва да плати на собственичката на къщата обезщетение в размер на 23 хил. лв. за това, че в разрушената й къща наред с другите жертви

са намерили смъртта си дъщеря й и внуците й.

В деня на наводнението в къщата дъщерята и внуците на собственичката празнували завръщането си от чужбина заедно с приятели и техните деца. Внезапно нахлулата водна маса изтласкала всички до тавана на стаята, в която се намирали всички.

Според ищцата, в чиято полза се е произнесъл съдът Община Варна, като собственик на дерето, до което се е намирал домът й не се е погрижила да почисти високата му част от нанесените пръст, отпадъци и растителност, довели до силно намалената му проходимост. В някои свои участъци дерето било напълно заличено и трудно различимо от околните терени.

Освен това пак според решението на съда местната администрация е допуснала възникването на поземлени имоти,

строителство на сгради и вътре в дерето.

Това също били фактори, довели до пълната невъзможност на дерето да изпълнява отводнителните си функции и да се създадат предпоставки за причинените вреди. При падналия силен дъжд на 19 юни 2014г. всички тези препятствия препречили естествения път на повърхностните води, което довело първоначално до събиране на голямо количество вода във естествено образуваните огромни вирове, а малко по-късно до преливането й, при което се е образувала огромна вълна, която е премахнала оградите и зидовете на постройките.

Съдът е установил, че ищцата по делото разполага с нотариален акт за собствеността си въпреки, че имотът й е бил построен без строително разрешение и необходимите книжа. По тази причина се посочва, че общината е осъществила бездействие по упражняване на контрол върху незаконно изградените постройки и не е предприела действия по събарянето им. „Това поведение на ответната община също е действие на виновно неизпълнение на задълженията за осигуряване поддръжката на отводнителното съоръжение.“, се казва още в решението. То може да бъде обжалвано пред Окръжен съд.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar