Варненският окръжен съд потвърди като законосъобразна определената от Районен съд – Варна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 45-годишния Христо Христов. Той е привлечен като обвиняем по досъдебно производство, образувано на 2 март за закана за убийство на дъщеря си Девора в условията на домашно насилие и за неизпълнение на съдебна заповед за защита.

Според хронологията, установена от обвинението, на 1 март в дома си Христо нанесъл множество удари и отправил закани към 14-годишната си дъщеря. Заканата за убийство в условия на домашно насилие се явява тежко умишлено престъпление, за което в НК е предвидено наказание „лишаване от свобода“ до 6 години.

Въззивният окръжен съд сподели основанията на Районен съд – Варна, че са налице кумулативно изискуеми предпоставки за определяне на първоначалния арест. Те се основават на анализа на събраните материали и доказателства по делото, които водят съда до обосновано предположение, че Христов е автор на деянието.

И този съдебен състав прецени, че е налице реална опасност обвиняемият да извърши престъпление, като беше отчетена предишната съдимост на 45-годишния мъж. Той има две влезли в сила присъди за престъпления, идентични с тези, за които и в настоящия момент се изправя пред съда. От справката за съдимост на Христо Христов е видно, че настоящите деяния се явяват извършени в рамките на изтърпяване на наложените наказания „пробация“.

„Съжалявам за случилото се. Много обичам децата си. Боря се за тях от 5 години. Девора е най-голямата ми слабост и може би това я направи проблемно дете. Кръстих дори семейния бизнес на нея“, заяви в съдебна зала бащата. Христов обясни, че агресията към детето му се отключила, когато разбрал, че за пореден път го е обрало.

За напрежението допринесъл и фактът, че в телефона на дъщеря си видял контакт с името „Дилърката“. Пред съда Христов заяви, че мрази наркотиците, а имал съмнения, че Девора ги е продавала в Сливен, където живяла временно при майка си. Във Варна дошла с много лош успех.

Христов посочи, че е готов да посещава всякакви курсове за справяне с домашното насилие и агресия и е съгласен да изтърпи всякакви такива мерки. Посочи още, че иска да поне под „домашен арест“ или осовбоден с парична гаранция, за да може да се грижи за хотелиерския си бизнес и за най-голямата си дъщеря, която живее при него и в момента е сама.

Той подчерта здравословните си проблеми, като счупен крак и влошена дискова херния и беше категоричен, че в ареста в преосмислил поведението си и е осъзнал грешката си. Защитата на Христов пък изтъкнаха, че побоят е силно преувеличен и манипулиран от майката на децата. Всъщност по-скоро става въпрос за няколко шамара, без някакви смъртни заплахи или провесване през терасата.

Съдебният състав на Окръжен съд – Варна обаче взе предвид поведението на обвиняемия, който след подаване на сигнала за инцидента, се опитал да се избяга от полицейските служители. За да се предотврати възможността Христов да се укрие или да извърши друго престъпление, съдът счете, че следва да потвърди наложена му най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Определението на Варненски окръжен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar