Португалия обяви 7 март за ден на траур за жертвите на домашно насилие, след като 11 жени загинаха в такива нападения от началото на годината. Това е най-високият брой жертви за последното десетилие и стотици души протестираха в последните седмици с искане за повече мерки срещу насилието.

За същия период през 2018 г. има наполовина по-малко жертви, показват данни на Обсерваторията за убитите жени, цитирани от „Ройтерс“. За цялата 2017 г. убитите са били 12.

В този ден трябва не просто да почетем жертвите, но и да подновим борбата и да се замислим как всеки един от нас може да реагира, заяви министърът за административната модернизация Мариана Виейра да Силва. Португалия е една от държавите, ратифицирали Истанбулската конвенция.

Според протестиращите обаче проблемът е и в съдебната система, която дава леки присъди за такива престъпления. През 2017 г. португалски съд потвърди леко наказание за мъже, нападнали жена, с мотива, че били го направили заради изневярата ѝ. Съдебното решение цитира библията и подобни решения от края на 19-ти век.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar