Сигнал с всички записи и данни по аферата „Ало, Банов съм“ до Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) внесе в понеделник в 14 часа депутатът от БСП Елена Йончева заедно със свои съпартийци. Малко след 14 ч пък главният юрисконсулт в БСП го подаде и в деловодството на Върховната касационна прокуратура, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Йончева донесе в българското представителство на ЕК голям кафяв плик, в който имало устройство със звуков файл от разговорите на министъра на културата Боил Банов за ларгото, видеоматериал на интервюто ѝ със защитен свидетел и кадри от пресконференцията, на която огласи случая.

„Очакваме сериозно разследване от ОЛАФ, както и от българската прокуратура. Мисля, че случаят е прекалено ясен, а всички документи, които сме събрали, доказват, че това, което е поискал г-н Банов както от своите администратори, така и от представител на фирмата и от независимия строителен надзор, се е случило“, заяви Йончева.

„Миналата седмица сезирахме чрез медиите българското общество, днес предиобед сезирахме главния прокурор, респективно спецпрокуратурата“, каза колегата ѝ Георги Свиленски. Изявлението му обаче се оказа подранило, защото от спецпрокуратурата отрекоха да са получавали сигнал от Елена Йончева или БСП.

Едва по-късно Румяна Арнаудова уточни, че сигналът, подписан от Корнелия Нинова и съдържащ флашка с аудиозаписи, е постъпил във върховната прокуратура след 14 часа и е препратен на спецпрокурорите.

Вежди Рашидов на кафе при Борисов,говорили за скандала

На ранно кафе в кабинета на премиера Бойко Борисов е бил повикан в понеделник сутринта бившият министър на културата, а сега депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов. При неговия мандат във второто правителство на Борисов бе осъществен проектът за ларгото в центъра на София, за който соцдепутатката Елена Йончева извади записи на разговори със сегашния министър Боил Банов. В предишния мандат Банов бе заместник на Рашидов. Именно в качеството си на такъв той е бил тайно записан.

Разговорът на Рашидов и Борисов е бил именно заради проекта на ларгото и атаката на опозицията заради него.

От правителството не съобщиха подробности какво точно е обсъждал министър-председателят. А Рашидов лаконично обясни, че двамата са говорили за култура. Засега премиерът не мислел за смяна на министъра на културата.

В регионалното министерство нямало сигнали за министъра

Министерството на регионалното развитие не е получавало сигнали за злоупотреби на културния министър Боил Банов по случая с ларгото, стана ясно от думите на зам.-министъра Деница Николова. Тя отговаря за европрограмата, по която Министерството на културата е получило пари за реставрацията и строежа на антична Сердика в центъра на София.

Осем са общо сигналите за нарушения, които са постъпили в МРРБ, обясни Николова. Повечето били във връзка с провеждането на обществените поръчки и при установени нарушения са били налагани санкции, обясни зам.-министърката пред БНР.

С 600 хил. лв. е била намалена сумата за ларгото спрямо началния договор, съобщи Николова. Причината е, че част от разходите са счетени за недопустими или „не достатъчно доказани от гледна точка на информация и възможност да бъдат предявени за възстановяване на средствата“. Сумата останала за сметка на културното министерство.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar