Родителите да носят наказателна отговорност за ранните бракове на децата им. За това настоя просветният министър Красимир Вълчев в Пещера. „Факт е, че ранните бракове стават със съгласието, ако не и под давление на родителите, и моето лично мнение е, че тази наказателна отговорност трябва да се носи от тях“, коментира той, цитиран от Би Ти Ви.

Наказателна отговорност за тази практика сред ромите има и сега. Наказателният кодекс предвижда 2 г. затвор за лица, които склоняват или улесняват непълнолетен под 16 г. да заживее на съпружески начала без брак. Предвидено е и 2 г. лишаване от свобода или 3 хил. глоба за родители, които получават откуп, за да разрешат на своя дъщеря под 16 г. да заживее съпружески с друг.

„Това е въпрос на разговори, защото не става дума само за приемането на подобно решение, но и за възможността да бъде ефективно приложено“, призна министърът. По думите му проблемът е и социален, а в основата му са културни характеристики. Според него прокуратурата е активизирала усилия в тази посока през последната година, но въпреки това успехът е частичен.

ТЕНДЕНЦИИ

Преди 6 години държавното обвинение рязко смени политиката си към ранните бракове и започна да преследва почти всеки случай на раждане от малолетна/непълнолетна майка. В последните седмици обаче се завъртя статистика, че случаите на раждане от непълнолетни майки са се увеличили в пъти от 2013 г. насам. Тя тръгна от вицепремиера Красимир Каракачанов, според когото през 2013 г. непълнолетните майки са били 380, а през 2017 г. са вече 3300. Освен това от агенцията за закрила на детето признават, че присъдите за родителите за склоняване/улесняване в повечето случаи са леки – обикновено са условни, пробация или порицание.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar