Присъда от 7 г. и 6 м. затвор получи и на фаза Апелативен съд в Пловдив адвокат Владимир Елдъров, съобщиха от Съдебната палата в Пловдив. Той и петимата му съучастници: Мартин Поптолев, Светлин Спасов, Радослав Керанов, Милко Доевски, Петьо Пенев и Валери Бодуров бяха признати за виновни по обвинения за палежи, приготовление за убийство, кражба и грабеж. Присъдата на окръжния съд в Пловдив бе изцяло потвърдена от въззивните магистрати, но не е окончателна и може да бъде обжалвана пред ВКС.

Шестимата отиват в затвора за общо 36 години, а седмият – Валери Бодуров, е оправдан. Апелативните магистрати не възприеха възраженията на защитниците за допуснати съществени процесуални нарушения и липса на доказателства, че подсъдимите са извършили деянията, в които са обвинени. Без уважение бе оставен и протеста на прокуратурата срещу оправдателната присъда на Валери Бодуров и искането за увеличаване на наказанията на подсъдимите Владимир Елдъров и Радослав Керанов.

57 свидетели и 22 вещи лица бяха разпитвани по мега делото на първа инстанция, по време на което подсъдимите не се признаваха за виновни и искаха да бъдат оправдани напълно. Според прокуратурата Владимир Елдъров в съучастие с Радослав Керанов през лятото на 2013 г. са подбуждали Мартин Поптолев да убият адвоката от Пловдив Владко Мерджанов. Според друго обвинение Владимир Елдъров и Радослав Керанов като подбудители от 10 октомври 2013г. до 29 март 2014г. в Пловдив и Баня, както и в селата Зелениково и Марково, в съучастие с извършителите Светлин, Мартин и Петьо са запалили имущество със значителна стойност и от пожарите са причинени значителни вреди. На 1 февруари 2014 г. Владимир Елдъров е накарал Светлин и Мартин да счупят предното дясно стъкло на л.а. „Хюндай Соната“, собственост на адвокат Димитър Деков и да подхвърлят в колата обезглавен петел, се казваше в обвинителния акт. Срещу Владимир Елдъров и Радослав Керанов бе повдигнато обвинение, че през лятото на 2013 г. в Пловдив в съучастие са поискали Мартин Поптолев да убие адвокат от Пловдив. На 23 октомври 2014г. Радослав Керанов е накарал Милко да запали къща в Кричим на стойност 25 200 лева, като при пожара е можел да загине Хачо Хованесян, който е бивш служител на Керанов. Щетите от огъня са за 1010 лева. Мартин и Светлин в Пловдив и Марково са повредили леки коли „Форд Фиеста“ и „Мицубиши“, като размерът на щетите е 2788 лева. Петьо и Мартин на 22 октомври 2013г. запалили къща с гараж, собственост на Тихомир М. на стойност 89 100 лв. и автомобил БМВ, собственост на Йорданка М. на стойност 15 875 лв., като общо стойността на увреденото имущество е 16 287 лв. На 6 декември 2013г. Мартин, Петьо и Светлин в Пловдив откраднали автомобил БМВ и други вещи, всичко на обща стойност 58 735 лв. от Цветан Г. Няколко месеца по-късно – на 8 февруари 2014г. Мартин и Светлин ограбили от Илиас Т. 200 лева и ръчен часовник марка „Келвин Клайн“ за 290 лева, като грабежът бил придружен с причиняването на средна телесна повреда, бяха обвиненията, които прокуратурата доказваше в съда.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar