Сриване от 71-во на 77-о място в световната класация за корупция – това е резултатът на България за 2018 г. Горчивата ирония е, че миналата година ГЕРБ създаде супермощната антикорупционна комисия, а спецпрокуратурата получи правомощие да преследва подкупните висши политици. Въпреки гръмко прокламираното противодействие и зрелищните акции страната ни се смъква с цели шест позиции в изследването на „Трансперънси интернешънъл“ за възприятието за корупция. Изпреварват ни държави като Суринам и Тунис, а непосредствено ни следват Буркина Фасо и Гана. Традиционно България е най-зле в Европейския съюз, закована е на дъното от 7 години.

Сред причините за трагичния резултат са липсата на свободни медии и на ефективно съдебно преследване, шуробаджанащината по най-високите етажи на властта, анализира Калин Славов, изпълнителен директор на „Трансперънси Интернешънъл“ за България. Според него при изследването на корупцията не става въпрос само за даването на подкуп, а за функционирането на изпълнителната и съдебната власт, доколко има свобода на журналистическата гилдия, за препятствията пред бизнеса, непрозрачността при финансирането на партиите. „Изследваме корупцията в нейната пълнота“, обясни Славов.

Проучването сочи, че в България много граждани нямат доверие на управляващите и не се чувстват добре представени, както и че липсват независими медии. „Често остава неизвестно кой притежава дадена медия, много медии са финансово зависими от държавна реклама, а това може да повлияе на работата им и да се отрази на критиката, която иначе биха приложили към правителствените власти“, се казва още в анализа.

Политологът Огнян Минчев направи екзотично сравнение: „Корупцията си прилича с импотентността по това, че и двете са интимни процеси. Те не биха могли да бъдат засечени в публичната сфера, или по-точно биха могли да бъдат засечени в публичната сфера по изключение. Иначе става дума за отношения между две страни, които са под завивките, образно казано“.

КЛАСАЦИЯ

С най-добри показатели е Дания, която е на първо място, следвана от Нова Зеландия, Финландия, Сингапур, Швеция и Швейцария. Сомалия е в дъното на класацията, на 180-о място. За сравнение Гърция е на 67-о място, Унгария – на 64-то, Румъния – на 61-во. За последните пет години само 20 държави са подобрили чувствително показателите си, сред тях са Аржентина и Кот д’Ивоар, а при 16 се наблюдава значително отстъпление – например Австралия, Чили и Малта.

КЕШ

Конфискуваните от държавата имоти по искове на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) са донесли на бюджета 6.6 млн. лв. през 2018 г., съобщи комисията, цитирайки данни на НАП. Най-голяма част от тези 6.6 млн. лв. идват от хотел „Танне“ в Банско, който е продаден за 3 189 799 лв. без оборудването. Имотът е отнет в полза на държавата през 2017 г. от германския гражданин Манфред Дийл. Той се споразумя с прокуратурата, след като в Германия бе осъден за присвояване на пари, които е изпрал в България. Още 907 000 лв. е донесла на хазната 5-етажна сграда в община Несебър, отнета през 2014 г. от сириеца Талеб Сабуни, който има присъда за изнудване. За 507 940 лв. са продадени четири от имотите, отнети през 2017 г. от Веселин Наковски, осъден за рекет.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar