Окръжният съд във Варна определели постоянна мярка „задържане под стража“ на 20-годишния Диян В. и 23-годишния Митко И., обвинени в грабеж, придружен с убийство на 80-годишен мъж от Белослав.

Според Наказателния кодекс, престъплението, в което двамата са обвинени, е тежко, умишлено и се наказва с лишаване от свобода от 15 до 20 години доживотен затвор или доживотен затвор без право за замяна.

И двамата са неосъждани. Диян има наложено административно наказание „глоба“ за притежание на наркотици. Според обвинението, „на 24 януари в Белослав възрастният бай Георги е бил открит мъртъв от брат си, който живее в съседство. От дома на убития 80-годишен самотно живеещ пенсионер липсвали пари. Назначена е съдебно-медицинска експертиза, която да установи начина, по който е била умъртвена жертвата“.

Като разгледа събраните до момента материали от досъдебното производство, Варненският окръжен съд прие, че съществува обосновано подозрение, двамата задържани да са съпричастни към деянието, в което са обвинени.

Предвид тежестта на престъплението и предвиденото наказание за него, както и високата степен на обществена опасност, съдебният състав счете за реална опасността двамата да се укрият или да извършат друго престъпление, като им определи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Определението може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar