Всеки, неудобен на политическата конюнктура, не бива да си прави илюзии, че може да му се размине среща с антикорупционната комисия (КПКОНПИ). За едната година, откакто съществува, двойният й стандарт лъсна – точно както се очакваше. Събирането на няколко поотделно лошо работещи звена в едно не роди някакъв позитивен резултат, но навреди – създаде се още един репресивен орган в услуга на властта. И тя безогледно го използва за разчистване на сметки или изпиране до блясък.

Открила ли е антикорупционната комисия нещо нередно в това, че финансовият министър Владислав Горанов живее в луксозния апартамент от 180 кв.м на бизнесмена Иван Сариев – негов кръстник? Макар че засега е топ тайната на държавата – можем да се обзаложим какъв ще е резултатът и от проверката за търговия с влияние и длъжностно престъпление, и от производството за конфликт на интереси.

Практиката на комисията вече е ясна и предвидима. Ето например преди седмица зам.-министърът на социалната политика Султанка Петрова беше разтоварена от съмненията за конфликт на интереси, които тегнеха над нея заради факта, че фирма, свързана със съпруга й и зет й, е охранявала Народното събрание. Аргументът на КПКОНПИ – липсвал частен интерес на Петрова.

По същия начин

липсваше частен интерес и на Бойко Борисов,

когато срещу него беше подаден сигнал, че рекламира хазартна фирма върху тениската, с която играе футбол в отбора на т.нар. Бистришки тигри. Да, реклама има, но никой не бил питал премиера за нея и той едва ли не против волята си обличал неприятната тениска.

Схоластиката на КОНПИ стъпи върху скандалната практика на бившата комисия за конфликт на интереси, която нашумя с тефтерчетата на бившия си председател, на когото важни клечки от ГЕРБ диктуваха кого да удари и кого да предпази. Тефтерчетата изчезнаха мистериозно, но наглата практика остана, а новият антикорупционен закон преписа дефиницията за конфликт на интереси, в капана на която досега са паднали само няколко учителки и директори на селски прогимназии, които назначили сватите си за чистачки. Преди изобщо да съществува закон, дори Върховният административен съд не успя да намери кусур на Ахмед Доган – единственият философ в света, консултирал хидроинженерен проект. Толкова по въпроса с конфликта на интереси в България! Чудно защо изобщо харчим пари за него.

2018 г. беше годината, в която КПКОНПИ привлече вниманието повече от всяка друга институция и би всички по действеност. Конкурираше я само спецпрокуратурата, която лично главният прокурор Сотир Цацаров обяви за шампион. Двете институции впрочем се сработиха като една и е очевидно, че един и същ „команден център“ им дава насоки кого да вземат на мушка. В резултат се нагледахме на зрелищни акции и се наслушахме на гръмки изказвания. По закон агентите тепърва ще получат право да слагат маски при акциите си.

Сред първите, попаднали в портфолиото на комисията, беше депутатът от ДПС, медиен издател и крупен бизнесмен Делян Пеевски. Както спешно се тича до химическото чистене, така и тук спешно се проведе тайнствена проверка и за нула време беше отчетен блестящ резултат. „Или Пеевски е най-проверяван и чист, или има най-добрите адвокати и счетоводители“, оправда се шефът на комисията Пламен Георгиев точно на петата годишнина от протестите, провокирани от назначението на депутата за шеф на ДАНС. Стана ясно, че

Пеевски не е проверяван по същество, а само по документи

и че в имуществото му не може да се рови, без прокуратурата да му е повдигнала обвинение. Никой друг гражданин не успя да получи такава привилегия – напротив. Например бившият министър Трайчо Трайков беше притиснат да доказва стари приходи в изключително кратък, неизпълним срок. И се оказа със запор на 2.37 млн. лв. По същата схема върви и колегата му Симеон Дянков, както и издателят на „Капитал“ Иво Прокопиев.

Сред най-злощастните изяви на новите комисари беше показната акция в центъра на София, при която бяха задържани районната кметица на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Арестът им предизвика всеобщо възмущение и в резултат за начина им на задържане, влаченето им като панаирджийски мечки, както и за условията, при които месеци наред бяха държани в ареста, ще се произнася Страсбург. И почти сигурно е, че накрая данъкоплатците, а не КПКОНПИ, ще платят солената сметка за ювелирната акция. А в КОНПИ ще се радват на бонусите си „за постигнати резултати“.

Другата „перла в короната“ на комисията са арестите в Държавната агенция за българите в чужбина. От всички 20 задържани през октомври обвинения получиха четирима, в това число председателят и главният й секретар. Организаторът на групата за търговия с влияние беше обвинен само за подкуп от 5000 евро и за 5 случая на търговия с влияние за по 350 евро, с което балонът на КОНПИ и спецпрокуратурата, обявила случая за „корупцията на века“, значително спихна.

Властта впрочем добре се грижи за бухалката си. Комисията има редкия комфорт

всяко нейно желание за броени дни да се превръща в закон

За по-малко от 20 дни парламентът прие спешни промени в антикорупционния закон само и само да заобиколи Тълкувателното решение на Върховния касационен съд, че ако някой престане да е обвиняем, делото срещу него за конфискация (но по стария закон) не може да продължи. Поправката мина светкавично в парламента без никакви възражения, не я спря и президентът.

Тълкувателното решение, което има силата на закон, засягаше кратък период и ограничен брой дела, но КПКОНПИ пропищя, че заради него трябва да оттегли 19 иска за 21 млн. лв., най-известният от които е срещу Христо Бисеров, а в бъдеще в тази група може да се окажат Цветан Василев и Иво Прокопиев. Шефът на комисията, който литна в кариерата от прокуратурата, обвини съда, а не прокуратурата, която в действителност се провали по наказателното дело срещу Бисеров. На държавното обвинение удобно му беше спестен фактът, че то е виновно за финала на този процес – с факта, че не предостави никакви доказателства на Швейцария и съответно не получи никакви данни за извършени преводи на пари там.

Сега този сериал върви към кулминацията си, тъй като КПКОНПИ се включи в институционалната война срещу председателя на върховния съд Лозан Панов – очевидно съвсем планирано. С цялата си мощ тя се развъртя срещу един от най-упоритите критици на властта, и то в координирана атака с Инспектората на ВСС, ръководството на прокуратурата и ВСС. Целта е съвсем прозрачна – Панов да бъде отстранен, а на последователите му да им бъде даден ясен урок.

Сега идва нова порция промени. Ако станат факт,

комисията ще се превърне в още по-репресивен орган

Регламентира се, че при разкриване на корупция на хора на висши държавни длъжности комисията може да поиска от съда разкриване на банкова и търговска тайна, както и борсова информация. Може освен това да изисква разкриване на застрахователна тайна, да получава информация от електронната база данни на Централния кредитен регистър и от Регистъра на банковите сметки и сейфове, да отправя искания до органи по приходите за данъчна и осигурителна информация.

С проектозакона общинските съветници се вадят от списъка на задължените да декларират имущество и интереси и им се дава зелена светлина да правят и придобиват каквото пожелаят. Тази привилегия не беше предоставена нито на чистачките по държавните учреждения, нито на дребните чиновници, нито на селските кметове. Всички те чинно декларираха имат ли яхти и самолети, любовници, чии автомобили карат.

Общинските съветници обаче и тази година бяха разтоварени от задължението да си осветят парите и имотите и това беше първата поправка на закона съвсем скоро след приемането му. А заради ключовата им роля във феодалния метод на управление, така добре отработен от ГЕРБ по примера на ДПС, и за в бъдеще ще бъдат разтоварени от неприятните имотни декларации. Аргументът на ГЕРБ е, че иначе щели да се откажат кандидатите за общинските съвети (защото всеизвестно е, че длъжността е желана заради възможността за солидно забогатяване). А пък и заплатите им не били толкова високи. И това в годината на местните избори – какъв по-удобен (анти)корупционен чадър?

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar