Апелативният спецсъд остави окончателно в ареста 5-имата обвинени за пране на пари по поръчка на организираната престъпна група, отговорна за източването на КТБ.

Разследването срещу тях е едно от десетките, отделени от мегаделото КТБ. Образувано е през 2015 г за укриване на данъци, но неотдавна е трансформирано в дело за пране на пари Според прокуратурата всеки един от обвиняемите – Васил Шуманов, Красимир Зарев, Никола Киров, Иван Стойков и Венцислав Тодоров през 2013 г е получил пари от т.нар. каса на шефа на КТБ Цветан Василев.

„Като балон се пука всяка версия на защитниците им, защото приложените доказателства са в противовес на казаното от тях. Има показания на трима свидетели, че Цветан Василев е имал фирма, която движела финансите – „Финансконсулт“, казвала се е общо „Фирмата“. Тя си е имала каса на Цветан Василев. Двама души са имали ключ, с парите са разполагали само те и са ги давали“, каза пред съда прокурорът по делото.

Един по един адвокатите на обвиняемите и самите те заявиха, че подписите под разходните касови ордери не са техни и се позоваха на някои от заключенията на 4-кратните графологични експертизи. Най-новите от тях обаче са със заключения, че подписите са техни, твърди държавното обвинение. Никола Киров от обвиняемите каза пред съда,че допреди 1 г. е бил член на УС на „Дунарит“ и не е писал докладна до Цветан Василев, с която да предлага да се дадат суми на определени лица. Киров отрече пред съда да е купувал недвижими имоти и коли. „Не съм получавал пари, няма доказателства да съм получил сума и да съм знаел произхода на парите“, твърди той. Обвиняемият Иван Стойков пък е бил касиер във фирмата. Обвиняемият Венцислав Тодоров и до сега е шофьор в „Дунарит“.

След повече от час размисъл 3-членният съдебен състав на апелативния спецсъд потвърди решението на спецсъда на 5- та да бъде наложена най- тежката мярка „задържане под стража“. Мотивите за това са, че от гласните свидетелски показания и от писмените – таблици за движение на пари от 2013 г, се доказва, че и 5- та са получили пари през декември 2013 г.Това подкрепя обоснованото предположение за извършване на деянието.

Няма опасност да се укрият, но има опасност на свобода да извършат престъпление. Председателят на съдебния състав подписа с особено мнение, защото е против. 15 близки и роднини на обвиняемите ги подкрепяха в залата. И 5-та имат вече наложена забрана да напускат страната.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar