Двете разузнавателни служби – „Военна информация“ и Държавна агенция „Разузнаване“, както и Българска православна църква, не желаят да предоставят списъците на лица, подлежащи на проверка за принадлежност към структурите на бившата Държавна сигурност. И трите институции имат такова задължение по закон.

Това се разбира от доклада за дейността на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия обхващащ периода от 20 юли 2018 г. до 20 декември 2018 г.

В доклада от комисията по досиетата казват, че разузнавателните служби отказват да дадат списъците – на директор, зам.-директорите, директорите на дирекции, началниците на отдели и началниците на сектори в служба „Военна информация“, както и на председател, зам.-председателите, директорите на дирекции и началниците на отдели в Държавна агенция „Разузнаване“.

Българската православна църква също не дава списък на ръководителите и членовете на управителните органи на религиозни общности.

Според промени в закона от 2017 г. комисията трябва да провери за принадлежност към ДС и председателите, заместник-председателите, членовете на ръководни и контролни органи на политически партии или коалиции. От доклада се разбира, че към „настоящия момент се събират списъци“.

Комисията все още не е започнала проверката и на други от новите категории служители, добавени през 2017 г. Сред тях омбудсманите на общините и техните заместници, главните архитекти на общини и на райони, кметските наместници, съдебните заседатели, на ръководствата на телекомуникационните компании.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar