През 2019 г. предстоят нови промени в един от най-кърпените закони – за движението по пътищата. Това стана известно от думите на Малина Крумова- съветник на министър-председателя по структурирането на Държавната агенция за пътна безопасност, която се очаква да заработи тази година. Пред БНР Крумова оцени законодателство в областта на движението по пътищата като „доста объркано и много сложно“. Затова в следващите месеци ще се работи за „подобряването му“.

Тя посочи, че е направено много за контролирането на корупционните елементи на системата. Посочи, че са въведени камери в пунктовете за технически прегледи, както и други средства при обучението на водачите. Агресията на пътя и недобросъвестното поведение могат да бъдат адресирани с информационни кампании и с контрол.

По думите й ЕС има амбицията до 2020 г. пътнотранспортните произшествия (ПТП) да бъдат намалени с 20%, а ООН иска до 2030 година да бъдат намалени наполовина загиналите и тежко ранените от ПТП в световен мащаб.

През 50-те и 60-те години е имало 7-8 пъти по-малко автомобили и въпреки това пътнотранспортните произшествия са били повече, а загиналите на пътя – също.

Интеграцията на системите и синхронизацията на данните е от ключово значение, за да може да се прави адекватен и пълноценен анализ на причините за ПТП.

Иновативни софтуерни продукти позволяват да се оценят рисковите ситуации на пътя преди да са се случили ПТП-та. Това е от ключово значение по отношение на градската среда, разказа Крумова.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar