Млад мъж се оказа с 4000 лв. данък. 30-годишният Георги страда от рядка форма на рак на меките тъкани. Без въобще да подозира, частен съдебен изпълнител описва вещите му и запорира дарителската му сметка, предаде NOVA.

„2016 година ми откриха заболяване на меките тъкани, което се нарича светлоклетъчен сарком. Бях на работа, заболя ме черния дроб. Отидох в спешното. Горе-долу около година търсихме какво ми има и никой не можеше да каже“, разказа Георги Атанасов.

В черния дроб на Георги откриват метастази. Но не намират първичното огнище. Изпращат проби в Германия и Франция. Рядкото заболяване обаче ги отвежда на лечение в Турция. Болестта е агресивна. Месец по-късно Георги е вече на легло. За да разполага със средства за терапията и пътуванията, на Георги помагат добри хора. Откриват се две дарителски сметки. Всяка събира по няколко хиляди лева. До лятото, когато сметките се оказват… под запор.

„Получил покана за доброволно изпълнение от частен съдебен изпълнител във връзка с два автомобила, които той е продал преди години. Купувачите не са си изпълнили задължението тези автомобила да бъдат прехвърлени в КАТ и да бъдат отписани от отдел „Местни данъци и такси“ в община Русе“, заяви адвокатскит сътрудник Георги Георгиев.

„Той е ходил в общината, представил е нотариално заверени договори. Тези автомобили са били отписани от служителката и той е бил абсолютно спокоен за това. Но в последствие получава тази покана и вижда, че има образувано изпълнително дело. В нашата кантора е имало няколко такива случая“, допълни Георги Георгиев. Георгиев работи за кантората поела случая. Обяснява, че автомобилите, за които общината поискала над 4000 лв. данък, всъщност били повече, тъй като, преди да се разболее, Георги се занимавал с покупко-продажба на коли. Оказва се, че на негово име са записани и други автомобили, твърдят от общината.

За да не попадат и други в такава ситуация, от една година при покупка на автомобил, поправка в закона прехвърля автоматично информацията за новия собственик от нотариуса към Пътна полиция. Така, частният съдебен изпълнител направил опис на имуществото в общинското жилище на Георги и майка му.

Освен с болестта двамата водят и битка със съдбата. Те обаче ще се борят и с двете докрай.

„Иститната е, че нашата система не е направена да мисли за хората, тя е направена да мисли за системата. Ние си даваме взаимно сила, понеже сме си само двамата“, сподели още майката на Георги.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar