Снощи към 22:30 ч. екип на жандармерията се е отзовал на сигнал за силна музика и нарушаване на нощната тишина в ботевградското село Врачеш, съобщава МВР.

Екшънът се разиграл на улица „Оборище“, в ромската махала. Там, на №14, адресна регистрация имат 250 души. Един от обитателите на адреса – 35-годишен мъж, категорично отказал да предостави личната си карта за проверка, оказал неподчинение и блъснал униформен на земята. Пристъпвайки към задържането му, служителите на реда били заобиколени от агресивна тълпа от около 30 души, които по всякакъв начин опитали да осуетят изпълнението на служебните им задължения.

За да не се допусне ескалиране на напрежението и с цел овладяване на ситуацията, се е наложило използването на помощни средства – предупредителен изстрел във въздуха с гумен патрон и лютив спрей. След разпръсване на тълпата и възстановяване на обществения ред, мъжът – криминално проявен, е задържан в полицейския арест в рамките на 24 часа.

В хода на предприетите допълнителни оперативно-издирвателни действия към момента са задържани още 11 души, един от които – активен участник в конфликта. Така арестуваните са общо 12 човека.

По случая е образувано досъдебно производство за едро хулиганство, а действията по разследването продължават под наблюдението на Районна прокуратура- Ботевград. На единия от задържаните са повдигнати две обвинения – за хулиганство и неподчинение на полицейско разпореждане. Той е с мярка за задържане 72 часа. На останалите са съставени актове.

Днес сградата на полицията в Ботевград бе обкръжена от роднините на задържаните. Те твърдят, че мъж от ромската махала, на име Олег, е бил прострелян от полицаите и има две рани. Заместник -директорът на Областната дирекция на вътрешните работи Юри Николов категорично отрече да е стреляно по хора.

„С цел недопускане застрашаване на живота и здравето на служителите, както и с цел респектиране е произведен предупредителен изстрел във въздуха с пушка тип помпа с гумен патрон, което се води помощно средство“, заяви той пред БНТ.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar