Пострадали от наводнението в хасковското село Бисер на 6 февруари 2012 г. спечелиха нова порция обезщетения срещу община Харманли и Министерството на отбраната – за 280 хил. лв. Преди година първите потърпевши, завели дела, спечелиха на първа инстанция общо 570 хил. лв. заради удавените си родители. Така сумата вече гони 1 млн. лв. и това е само началото. При бедствието, когато се скъса стената на язовир „Иваново“, се удавиха осем души, а приливната вълна отнесе повечето постройки в селото и унищожи покъщнината. В резултат в Софийския градски съд бяха заведени над 30 дела за обезщетения и е сигурно, че те ще бъдат спечелени, а данъкоплатците ще платят за безотговорността на управляващите.

Според последните решения община Хасково трябва да плати 109 178 лв. самостоятелно, а солидарно с военното министерство – още 172 130 лв., показва проверка в съдебните регистри. Част от парите са заради унищожените домове и стопански постройки, друга част се дължат заради съсипаната покъщнина. Има обаче и присъдени обезщетения заради неимуществените вреди от шока, ужаса и стреса, преживени заради наводнението.

Повечето пари се дължат от община Харманли, защото практиката на съдиите е различна. Някои отхвърлят исковете срещу военното министерство, като приемат, че то не е собственик на язовира и че не е доказано, че му е предоставен за ползване. Според други съдии и МО носи отговорност за трагедията.

В решенията по делата се казва, че има много доказателства, че тежкото състояние на язовир „Иваново“ и на стената му е било известно на общината и на министерството няколко години преди трагедията. Те обаче са бездействали. В решенията се припомня, че и общината, и министерството са отричали своята собственост върху язовира. В такъв случай законът вменява поддръжката му на областната управа, която също е бездействала. Това обаче не изключва отговорността на общината и на МО. В същото време искове срещу областната управа няма.

Шест години и осем месеца след трагедията никой още не е понесъл наказателна отговорност за престъпното бездействие. Дни след като през 2017 г. изтекоха петте години, в които хората можеха да завеждат граждански дела за обезщетения, прокуратурата повдигна обвинение на Ирена Узунова – бивш областен управител на Хасково. На 19 юли м.г. обвинителният акт срещу нея беше внесен в Районния съд в Харманли, но в началото на октомври съдът го върна на прокуратурата заради пропуски.

Делото още не е внесено обратно в съда, каза пред в. „Сега“ говорителят на районната прокуратура в Пловдив Атанас Илиев. Причината за връщането е, че двама от наследниците на загиналите са в чужбина и не са били открити, за да им бъдат разяснени лично правата. Прокуратурата е успяла да издири единия, но вторият все още е в неизвестност. Затова на 19 юни т. г. делото отново е спряно в очакване на някаква информация къде е липсващият човек, който трябва да бъде разпитан.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar