Само една номинация за член на Конституционния съд, е внесена в деловодството на Народното събрание, показа проверка на „Дневник“ към 18 ч. в сряда. Днес изтича и крайният срок за издигане на кандидати от парламента. Името на доскорошния зам.-председател на Върховния касационен съд (ВКС) и председател на Гражданското отделение Красимир Влахов бе съобщено в неделя по БНР от шефа на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Кандидатурата на Влахов е била обсъдена с лидерите от „Обединени патриоти“ Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров и по думите на Цветанов бил постигнат консенсус за него.

Ден по-късно номинираният от БСП Янаки Стоилов, бивш зам.-председател на Народното събрание, се отказа от надпреварата, като обяснил на Корнелия Нинова, че битката е предрешена от предварително договорено политическо решение в парламента.

На всеки три години приключва 9-годишният мандат на четирима от съдиите в 12-членния Конституционен съд (КС) и той се обновява. На 12 ноември приключва мандатът на Румен Ненков и Стефка Стоева (от квотата на съдебната власт), Кети Маркова (от квотата на президента) и Цанка Цанкова (от парламентарната квота).
Дотогава трябва да бъдат избрани четиримата нови конституционни съдии и да положат клетва на 13 ноември.

Приключващите мандата си Румен Ненков и Кети Маркова са подписвали с особени мнения някои от ключовите решения на Конституционния съд през последните години. Това означава, че не са били съгласни с мнението на мнозинството. Такъв бе случаят с Истанбулската конвенция, която според Ненков не противоречи на българската Конституция. Маркова пък е изразила по друго дело изключително важна позиция – че Народното събрание може да пита главния прокурор и по конкретни дела – която възможност бе отхвърлена от мнозинството в КС. По друг спор още смята, че председателят на КС Борис Велчев изпрати писма до двете върховни съдилища, парламента и президента, с които им напомни, че започва да тече срокът, в който трябва да посочат новите си представители в съда.

За 1 октомври е свикано общо събрание на съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) за изработване на правила за провеждане на избор на двама съдии от тяхната квота за Конституционния съд (КС). Общото събрание за самия избор е насрочено за 25 октомври.

Президентът Румен Радев има предложена номинация за конституционен съдия, която той в момента обсъжда, но не пожела да посочи име. „Разбира се, че проучвам различни варианти. За мен са важни не само високите професионални, но и високи морални качества и възможностите и умението да отстояваш своята позиция“, каза през миналата седмица Радев. Той не искаше да „хвърля имена в пространството“, но увери, че ще посочи съдия в срок.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar