Международният наказателен съд (МНС) заяви днес, че ще продължи да върши работата си въпреки заплахата от съветника на Белия дом по националната сигурност Джон Болтън за санкции, ако трибуналът разследва действията на американски войници в Афганистан, предаде Ройтерс.

В изявлението си МНС със седалище в Хага припомня, че е независима и надпартийна институция и разполага с подкрепата на 123 държави. „МНС като съд ще продължи да върши работата си без ограничения съгласно тези принципи и идеята за върховенството на закона“, пише в документа, предава БТА.

САЩ не са ратифицирали Римския статут, с който по времето на президента Джордж У. Буш бе учреден МНС. Вместо това Конгресът прие Закон за защита на американските военнослужещи, припомни Ройтерс.

Миналата година прокурорът от МНС Фату Бенсуда заяви, че има „основание да се смята“, че в Афганистан са извършвани военни престъпления и престъпления срещу човечеството и че ще бъдат проучени всички страни в конфликта, включително американски военни и агенти на ЦРУ. Вчера Болтън заяви, че ако започнат такива разследвания, администрацията на президента Доналд Тръмп ще обмисли дали да забрани на съдии и прокурори от МНС да влизат в САЩ, да им запорира финансови активи в местни банки и даже да ги съди в американски съдилища.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar