Европейският парламент реши да задейства наказателна процедура срещу Унгария, която може да лиши страната от правото й на глас в ЕС.

Процедурата бе одобрена с 448 гласа „за“, 197 „против“ и 48 „въздържал се“. Докладът бе изготвен и представен от евродепутата Джудит Сарджентини. В документа той посочи примери за нарушаване на Конституцията, изборната система, независимостта на съдебната власт, корупцията, конфликти на интереси и правата на бежанците. Това е първият случай, при който европарламентът се възползва от правото си на инициатива по тази тема. Процедурата по чл. 7 се използва изключително рядко: тя беше задействана за пръв път в края на декември 2017 г. срещу Полша по инициатива на Европейската комисия.

По време на дебатите вчера унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че „депутатите от Европейския парламент искат да въведат санкции срещу Унгария заради отказа й да приема мигранти“. „В Европейския парламент мнозинството депутати подкрепя миграцията. Те искат да отмъстят на Унгария заради това, че унгарците са решили да не превръщат своята страна в страна на мигранти. Истината е, че са ни произнесли присъда, но аз ще защитавам Унгария срещу лъжливите обвинения“, каза Орбан.

Гласуването отразява разделението в ЕС, между онези, които подчертават, че това е общност от либерални ценности и лидери като унгарския премиер Виктор Орбан, който подкрепя идеята за „нелиберална демокрация“. Като цяло големите западноевропейски правителства като Франция и Германия заедно с Европейската комисия са в първия лагер, докато правителствата в Централна и Източна Европа са във втория.

На теория, процесът по член 7 може да доведе до премахване на правото на държава членка да гласува в Съвета на Европейския съюз. Процедурата обаче едва ли ще стигне дотам, тъй като това ще изисква единодушното одобрение на други държави-членки и не едно от правителствата на страни от ЕС не считат състоянието на демокрацията в Унгария за проблематично.

Унгария се готви да оспори решението на Европарламента, който прие резолюция за заплаха от отстъпление на страната от основополагащите демократични принципи.

Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто не приема оценката на евродепутатите.

„Решението на Европарламента не беше нищо друго, освен жалко отмъщение по адрес на Унгария от страна на политиците, поддържащи миграцията“, цитират редица медии думите на Сиярто. Министърът също така съобщи, че Унгария ще търси законни способи да оспори решението. Сиярто отбеляза, че гласовете на въздържалите се не били отчетени, което и изменило изхода от гласуването. „Решението беше прието по мошенически начин и противоречи на правилата, предписани в европейските договори“, каза той.

В приетото от ЕП решение става дума за заплахата за нарушаване от страна на Унгария на член 2 от Договора за Европейски съюз, съгласно който ЕС „е основан на ценностите на уважение към човешкото достойнство, свобода, демокрация, равенство, върховенство на закона и спазване правата на човека, включително правата на лица, принадлежащи към малцинствата“.

В случай, че една от страните членки на ЕС отстъпи от тези принципи, в действие се привежда „ядреният“ член 7 от същия договор, който дава на Съвета на Европейския съюз правото „да преустанови редица права“ в европейските институции на властта на страната-нарушител. Това може да означава и отнемане правото на глас на Унгария в Съвета на ЕС.

Романсът между Салвини и Орбан може да разруши ЕС

 

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от и .

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar