Състоянието на украинския режисьор Олег Сенцов, който е в руски затвор и обяви гладна стачка, продължава да се влошава, съобщи Дойче веле. Утре се навършват 120 дни от началото на гладната му стачка.

В затворническата колония, където е задържан, се опитват да го пречупят, за да спре протеста си, съобщи неговият адвокат Дмитрий Динзе. Казват му, че вече никой не се интересува от него и че няма шанс той да бъде освободен в рамките на размяна на затворници между Русия и Украйна.

В действителност не спира подкрепата на международната общност за Сенцов, както и апелите той да бъде освободен. Само преди два дни кинотворците на Венецианския кинофестивал изразиха загриженост за живота му и призоваха за освобождаването му, а в края на август Лех Валенса го номинира за Нобелова награда за мир.

„Състоянието му постоянно се влошава. В колонията, са обезпокоени, тъй като той гладува дълго време, в организма му настъпиха промени: засегнати са сърдечно-съдовата система, бъбреците, черният дроб.“ – коментира Дмитрий Динзе.

Дегенеративните изменения в организма на Сенцов бяха забавени, след като в колонията започнаха да го поддържат с вливания, но той продължава да отказва храна и по думите на Динзе кризата неизбежно ще настъпи.

По думите на адвоката, в затвора не спират да му внушават, че протестът му вече и безсмислен, и го уговарят да напише молба за помилване.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar