Реформата на авторското право, която предвижда въвеждане на „сродни права“, е въпрос на оцеляване за пресата. Това пишат в обща статия шефовете на водещи информационни агенции, сред които Франс прес, Белга, ДПА, АПА, Прес асосиейшън и др.

Евродепутатите ще гласуват реформата на авторското право на 12 септември. Тя цели да принуди интернет гигантите като „Гугъл“ и „Фейсбук“ да допринасят за финансирането на медиите.

„Става въпрос за въвеждане на принципа за справедливо възнаграждение на медиите“, заявяват авторите. „Евродепутатите са длъжни да доведат до успешен край започнатата реформа на авторското право. От това зависят оцеляването на пресата, запазването на нейната независимост и защитата на демократичните ценности“, сочат те.

„Кампанията на „Фейсбук“ и „Гугъл“ срещу проекта се базираше на една огромна фалшива новина, че безплатният интернет за потребителя ще бъде заплашен от директивата за авторското право“, сочат агенционните шефове. Те са категорични, че приемането на закона няма да принуди потребителите да плащат. „Става дума да се направи така, че интернет гигантите да споделят скромна част от приходите си с авторите на съдържанието, което разпространяват.“

„По същество въпросът е изключително прост: защо платформите да получават почти всички приходи от реклами, свързани с четенето на материали, чието производство не са финансирали?“, питат авторите.

Преди дни над 100 известни журналисти от 27 страни в ЕС подписаха общ призив към евродепутатите да осъществят реформата на авторското право.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar