Служителите на Белия дом трябва да преминат през проверка с детектор на лъжата, смята сенаторът републиканец от щата Кентъки Ранд Пол.

Това според него е единственият начин да бъде разкрит анонимния автор на публикацията във вестник „Ню Йорк таймс“, в която открито се твърди, че част от чиновниците в Белия дом саботират решенията на президента Доналд Тръмп.

„Смятам, че няма да бъде прецедент, лицата, които имат достъп [до секретна информация], да бъдат разпитани под клетва или подложени на детектора на лъжата. Те трябва да отговорят дали за разгласявали информация в нарушение на закона. При набирането на агенти за ФБР и ЦРУ ние обикновено прибягваме до детектора“, твърди сенатор Пол.

Досега близо двайсет високопоставени служители в Белия дом, включително вицепрезидентът Майкъл Пенса, държавният секретар Майкъл Помпео и министърът на отбраната Джеймс Матис отрекоха да имат отношение към анонимната публикация.

В сряда вестник „Ню Йорк тайм“ публикува анонимен материал, който според редакцията е бил изпратен от високопоставен служител на президентската администрация. В статията се твърди, че сред висшата американска администрация „съществува съпротивително движение“ срещу Тръмп. Според анонимния автор „много високопоставени чиновници работят усилено, за да не допуснат реализирането на неговия [на Тръмп] дневен ред и на най-лошите му намерения“. В текста се подчертава, че това истинско съпротивително движение саботира и опитите на Тръмп за подобряване на отношенията с Русия.

Вестник „Политико“ коментира публикацията и определи ставащото в Белия дом като „метеж“. Според изданието, ако написаното е истина, то законно избраният за президент Тръмп вече „не контролира собствения си екип“. Освен това от статията може да се заключи, че външната политика на Съединените щати се определя от неизвестни и от никого неизбрани „бюрократи, които в зависимост от гледната точка, са или самоназначили се патриоти, или предатели“. /ТАСС и БГНЕС

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar