Поредната „ювелирна“ акция на прокуратурата – този път срещу Ветко Арабаджиев и фамилията му – върви доста безславно. Под ръководството на зам. главния прокурор Иван Гешев хотелиерското семейство беше взето на прицел, когато не е в страната (първоначално ни пробутваха версията, че било на почивка). Арестуваният им син получи лукса да бъде освободен светкавично след съдебно заседание – най-дискретното в историята на спецсъда и в пълен разрез с правилата. Всички арестувани набързо се оказаха на свобода, а прокуратурата отново е заподозряна, че не е изпипала нещата, и въпросът е колко ще платят след някоя и друга година данъкоплатците за днешните обиските и арестите.

Колко чист е бизнесът на водещите хотелиери и търговци на захар Арабаджиеви, е много интересен за данъкоплатците въпрос, който е с повишена трудност дори за разследващите. Години наред никой не се нагърбваше да се занимае с отговора. Прегледът на новините през последните 10 години показва следната кратка равносметка:

През 2015 г. Националната агенция за приходите (НАП) проявява интерес към фирмите на Арабаджиеви за това плащат ли си ДДС-то. Резултати от тази проверка така и не са съобщени.

Тази пролет министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че над 10 години цялата държава е безсилна да се справи с проблемите, които създава пречиствателната станция в „Елените“, собственост на фирма на Арабаджиеви, която не само нямала капацитет да пречиства, нито лиценз за ВиК оператор, но въпреки това събирала такси на всички останали частни собственици в региона. За тези нарушения имало наложени над 7 млн. лв. глоби, които собствениците на „Елените“ нито оспорвали, нито плащали. Затова Ангелкова отново сезира НАП, а този път и прокуратурата да проверяват дейността на Арабаджиеви.

Това са единствените постни новини, свързани с бизнесмена Ветко Арабаджиев и контролната дейност на държавата спрямо него. По същото време, по което Ангелкова организира проверки срещу него, в хотела му в София спят чуждите делегации, пристигащи заради европредседателството на България.

Когато през 2014 г. тогавашният шеф на митниците Ваньо Танов заяви, че правителството „флиртува с пет-шест олигарси“, които опитват да спестят задълженията си към държавата, данъкоплатците са оставени само да гадаят кои са те. Досега нито един от тях не е бил разследван, камо ли осъден.

В Пловдив със сигурност има какво да се разследва, но сантиментите в прокуратурата към този край са големи и някак си все го заобикалят. Дали по масонска линия, или защото са си „селски“, но „каймакът“ на този регион се оказва силно преплетен в общи фирмени начинания, сватосвания, общи частни самолети, превърнали се после в развалени бизнес партньорства, разводи и съдебни дела за собственост и за клевета. Арабаджиеви изплуват в тези сюжети, но

никога досега държавната машина не се е стоварвала върху тях

Удивително е, че го направи точно в тяхно отсъствие и се наложи да ги издирва с европейски заповеди за арест и Интерпол, както се случи месец по-рано с Димитър Желязков-Очите. И в двата случая се набива на очи сценарият на прокурора Гешев (очевидно влязъл в силна серия в устрема си към креслото на главния прокурор). Вече повторно той уверява данъкоплатците, че всичко е било под негов контрол, въпреки че и в двата случая главните обекти за арест му се изплъзват. Гешев уверява, че така е по сценарий и че всичко е изпипано първокласно, но публиката вижда друго – пак шумна акция, от която едва ли ще произлезе нещо.

Гешев впрочем прекалено много будалка публиката. Той съобщи бомбастично, че току-що били намерени доказателства за укриване на данъци и пране на пари. Как току-що, след като НАП прави проверка още през 2015 г.?

Прокурорът си „връзва гащите“, че разследването срещу тях е за укрити данъци и пране на пари от началото на тази година. Намерените доказателства обаче можели да разширят разследването за много голям период назад, поне 10 години, казва прокурорът. Ако е така, тогава

проверката през 2015 г. или е била некадърна, или е бил опънат чадър

Синът на Арабаджиеви бил изтеглил 10 милиона лева в брой „от селски банкови клонове“ и ги е понесъл в сакове, за да ги внесе в личната си банкова касета. В кой селски банков клон можеш да изтеглиш милиони в брой? Очевидно е, че това са приказки за наивници. Да не би и банка да е участвала в прането?

В този сюжет особено красив е и спецсъдът, който моментално пусна под гаранция обвиняемия в пране на пари (засега 600 хил. лв., но Гешев вече говори за стотици милиони) и две участнички в подозираната от прокуратурата схема за укриване на данъци, без изобщо да се притеснява, че могат да изперат или укрият още някой и друг лев. Интересна логика на фона на нещастната Десислава Иванчева, обвиняема за подкуп от 56 хил. евро, която стои затворена и е извеждана здраво окована, защото спецсъдът се притеснява, че може да извърши ново престъпление.

Колкото за изгонването на журналистите от съдебната зала – това очевидно показва колко силно се лобира по това дело в полза на обвиняемите. И че отново два мощни лагера са се сритали за много пари с любезното участие на прокуратурата, колкото и тя да се прави на загрижена за обществения интерес. И това всъщност е основната интрига – над кого чадърът се затваря и над кого се отваря?

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar