Повече от половината фирми в България искат да отпадне защитата от уволнение на хората с увреждания. Това показва проучване сред работодателите на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Допитването до бизнеса е на тема: „Как повече хора с увреждания да се включат като работещи?“. Само 19 на сто от фирмите са наели човек с увреждане през последните 3 години, а 77% не са наели такъв човек, сочат данните от анкетата. Някои работодатели се оправдават, че не са имали такъв кандидат, а други – че естеството на работа не позволявало. Трети пък признават, че не искат служители с увреждания заради защитата, с която се ползват срещу уволнение. Според участниците в анкетата отпадането на защитата щяла да подейства като стимул да наемат на работа повече хора в неравностойно положение.

35 на сто от фирмите искат по-голяма подкрепа за адаптиране на работните места, 45 на сто – за допълнително обучение и квалификация, а най-много – 52 на сто, настояват да отпадне защитата срещу уволнение, показва още допитването на БТПП. Сега човек с увреждане може да бъде отстранен само при условие, че Инспекцията по труда даде разрешение.

Ако в предприятията работят хора с увреждания, които не могат да изкарат заплатите си, а се ползват със защита при уволнение, това би влошило техните пазарни резултати, защити исканията на бизнеса председателят на БТПП Цветан Симеонов. Той подчерта, че повечето фирми, участвали в допитването, разчитат на собствени средства за наемането на хора с увреждания. За последните три години едва 17 на сто от работодателите са използвали програми за субсидирана заетост, по които са наели по един работник.

Работодатели се оплакват, че няма и достатъчно трудова ангажираност за хората в неравностойно положение и се налага да ги пускат в неплатен отпуск. Бизнесът апелира за по-строг контрол и за по-големи данъчни и осигурителни облекчения.

През следващата седмица се очаква да бъде публикуван за обсъждане новият проектозакон за хората с увреждания. От социалното министерство посочват, че в закона са предвидени достатъчно насърчителни мерки за бизнеса като субсидии, данъчни преференции, икономически стимули и облекчения. Припомняме, че в проектозакона се предлага да бъдат въведени задължителни квоти за наемане на хора с увреждания, а в случай че работодател не ги изпълнява, се предвиждат и санкции.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar