15-годишният младеж, който направи опит да заколи свой съученик в София, остава за постоянно в ареста, реши тричленен състав на САС.

На 27 юли т.г. роденият в България, но с ирански произход Даниал Бейгберди намушка с ловджийски нож дълъг 30 см и с острие 18 см 16-годишния Кристиан в жк. „Надежда“. Това станало 26 дни, след като Кристиан пуснал в интернет снимки и колаж, които Даниал приел като обиждащи го, но според пострадалия и техни съученици те били насочени не директно към него, а и към други момчета.

Раненият тийнейджър е в болница с прободни рани в корема и врата. Лекарите го стабилизираха, но състоянието му продължава да бъде тежко. Даниал е обвинен в опит за убийство. Пред разследващите той е заявил, че е бил подложен на интернет тормоз в продължение на година. Адвокатът му каза пред журналисти, че един от разпитаните свидетели по делото е потвърдил за тормоза, но все още в папките няма никакви други доказателства в тази насока – снимки, колажи.

Делото за мярката за неотклонение на Даниал беше гледана при закрити врати поради факта, че е непълнолетен. Определението на САС обаче беше прочетено публично, както изисква законът.

Съдът заяви, че поискания от прокуратурата домашен арест е мярка за неотклонение, която според закона не се прилага за непълнолетни, а по-леките мерки не могат да изпълнят целите на мярката за неотклонение в този случай. Има обосновано предположение, че обвиняемият е автор на опита за умишлено убийство. Поведението на младежа е било насочено към търсене на саморазправа и разрешаването на конфликтна ситуация по начин, който далеч надскача данните за конфликта, отсече съдът. Според него има реална опасност на свобода обвиняемият да извърши престъпление.

В съда не дойдоха негови близки. Адвокатът му заяви пред журналисти, че всеки ден се чува с тях по няколко пъти, те съжаляват, че не са реагирали навреме на сигналите за психически тормоз над сина им.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar