В специална декларация от „Музикаутор“ настояват за промяна в действащия Закон за авторското право. Организацията предлага изменение в чл. 26. Според тях, ако копирането на музика и книги за лични цели да стане легално, авторите ще бъдат компенсирани за използването на труда им.
„България е една от малкото държави, която въпреки че е въвела световната практика за частното копиране, не го прилага изобщо. В резултат на това хиляди български и чужди автори са лишени от справедливо възнаграждение от десетилетия. От отказа от реално правоприлагане са засегнати не само творците. Губи и държавата, която доброволно се отказва от постъпването на свежи пари, с които да се подпомогне развитието на културата у нас. Според закона 30% от събраните пари от тези компенсации ще постъпят в Национален фонд „Култура“, обясняват от „Музикаутор“.
Ако държавата използва всички механизми за финансиране на културата у нас, ще има много повече средства и възможности за нейното развитие вместо за разпад по примера на Царските конюшни, коментира изпълнителният директор на организацията Иван Димитров. Той е и съпредседател на КОПИ-БГ, дружеството, което следва да събира компенсационните плащания за авторите. Миналата седмица то проведе свое общо събрание и избра нов Управителен съвет с двама съпредседатели.
„Компенсации за авторите се дължат не от обикновените хора, които ползват празни носители – в това число дискове, флашки и др., на които може да се съхраняват произведения обект на авторски права, а от техните производители или вносители. Събраните средства след това се разпределят на всички правоносители. От 2011 г. обаче, когато компенсациите за частно копиране са разписани в закона, до днес механизмът не работи, заради сериозни пропуски“, обясняват в позицията си от „Музикаутор“. Именно заради това според тях са нужни спешни промени, които да доведат до ревизиране на правната рамка.
„Музикаутор“ започна петиция, в която ще се разпишат българските автори, които подкрепят искането за законови промени. Всяка седмица „Музикаутор“ ще изпраща картички до министъра на културата Боил Банов, в които ще му показва какви са позитивите от работеща регламентация на компенсационните възнаграждения от частно копиране.
Чл. 26 от закона посочва и как събраните суми да бъдат разпределени между отделните категории носители на права. В музикалния бизнес половината отива за авторите, 25% за артистите-изпълнители, останалото е за продуцентите. При печатните произведения авторите и издателите делят наполовина.

37 проекта получиха 151 000 лв.

Чрез Културния си фонд тази година „Музикаутор“ подкрепи млади автори и дебютанти, като даде за 10 техни проекта 37 500 лева. От организацията уточняват, че за тази година са подадени 129 заявления. Финансирани са общо 37 проекта, които са получили между 1500 и 5000 лв. Общата сума, която „Музикаутор“ е дала, е 151 000 лв.
Тази година за първи път по решение на Общото събрание на сдружението отпуснатите средства бяха разпределени в отделни категории, гарантирайки равнопоставеност между жанровете, уточняват от „Музикаутор“.
В комисията, оценявала проектите, квотата за класическа музика е представена от Георги Арнаудов и Красимир Тасков, популярната – от Венцислав Мицов, Петко Дреников и Петър Георгиев, а фолклорната от Милен Иванов. Авторите в комисията са Васил Гюров и Иван Тенев, а „Вирджиния Пъблишинг“ ЕООД е представлявала музикалните издатели.

Благоевград няма да им плаща за „Франкофоли“ 2016 г.

Искът на „Музикаутор“ срещу община Благоевград бе отхвърлен преди дни от местния окръжен съд. Дружеството съдеше местната власт за неизплатени авторски права по произведения, включени в репертоара на фестивала „Франкофоли“, който се проведе на 17 и18 юни 2016 г.
Съдът прие, че по силата на договор между Община Благоевград и френското дружество „Франкофоли“, организацията и провеждането на музикалния фестивал е поета от френското дружество. Недоказано остана и твърдението, че „Музикаутор“ има сключени договори, с които са му отстъпени правата върху музикалните произведения, изпълнени на фестивала. Според съда организацията има право на възнаграждение само за използването на права върху музикални произведения, които са му отстъпени от авторите, а в хода на делото такива не са установени.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Kostenloseklingeltone
Kostenloseklingeltone
08 март 2024 4:05
Гост

Ако притежавате смартфон и искате да използвате любимите си песни като мелодии вместо скучните стандартни мелодии, можете да посетите този уебсайт: https://kostenloseklingeltone.de/