Съпругата на тунизиец, задържан миналия месец за заговор за използванвето на токсина рицин за атака в Германия, бе арестувана днес по подозрение, че е съучастник, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Федералната прокуратура заяви, че 42-годишната германска гражданка, идентифицирана само като Ясмин Х. съгласно германските закони за личната неприкосновеност, е заподозряна, че е помагала за подготовката на акт на насилие и в производството на биологични оръжия. Съпругът й Сиеф Аллах Х. бе арестуван на 12 юни в Кьолн.

По-рано прокуратурата бе съобщила, че около 3150 рицинови семена и 84,3 милиграма рицин са открити в апартамента на главния заподозрян в Кьолн, както и компоненти за направата на бомба.

Разследващите са установили, че миналата година мъжът два пъти е пътувал до Турция с надеждата да се добере до Сирия, за да се присъедини към „Ислямска държава“. Според тях жена му, която не го е придружавала, защото имала деца от предишен брак, е установила контакт с хора, които се надявала да улеснят пътя на двамата към „Ислямска държава“ и е резервирала неговите самолетни билети до Турция през август и септември.

Миналата есен Сиеф Аллах Х. се свързал с членове на „Ислямска държава“ в Сирия, които предложили да извърши нападение в Германия.През октомври посетил компания за пиротехника в Слубице, полски град на границата с Германия – пътуване, което според прокуратурата било уредено от жена му. Прокуратурата твърди, че тя му е помогнала да направи и да плати част от поръчките за семената рицин. В края на май той вече бирл успял да произведе 84,3 милиграма рицин. Съпрузите купили хамстер, за да тестват върху него ефективността на приготвеното вещество.

Властите обявиха, че германските служби за сигурност първо са били предупредени за мъжа от свои чуждестранни колеги, но предоставената информация не била достатъчно категорична, за да се предприемат действия. Сигнал от гражданин по телефона потвърдил подозренията им, отбелязва Асошиейтед прес.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar