Прокуратурата и частните обвинители са обжалвали оправдателната присъда на бившия кмет на Трън Станислав Николов, научи „Сега“. Делото ще се гледа от Окръжния съд в Перник.

Николов беше напълно оневинен от Районния съд в Трън за нанасянето на тежка и средна телесна повреда на дете. Съдия Михаил Алексов, който вече е шеф на районния съд в Перник, реши, че сблъсъкът на 6-годишния Ивайло Стоянов с кметския джип на 13 ноември 2015 г., при който детето остана без далак и част от черния си дроб, е случайно деяние. Прокуратурата искаше условно наказание от година и половина затвор.

Подсъдимият беше оправдан с абсурдния мотив, че не бил длъжен да предвиди, че е възможно до двора на училище, зад училищен автобус да притича дете точно във времето, когато предстои да започне първият час. „Противният извод би бил налице, ако се касае за пешеходна пътека и пресичане на пешеходен светофар“, се казва в мотивите на съда.
Според обвинението Николов е извършил 3 нарушения на Закона за движение по пътищата, който го задължава да е особено внимателен, когато става дума за дете. Ситуацията е показателна – той самият е оставил детето си на училище, като спрял пред входа му. Училищният автобус спрял, без да отваря врати, за да изчака кмета.

След като Николов тръгнал с джипа си, шофьорът на автобуса също потеглил и в този момент Ивайло излязъл на платното, тичайки. Той е ударен със задната част на автомобила, на който имало метални ролбари. След тежкия удар Николов качил детето в колата и го закарал в болница.

Съдията обаче намира аргументи, за да го оправдае. Той посочва, че в този момент в района на инцидента не е имало деца, от автобуса не са слизали ученици, пострадалото момче е било зад автобуса и Николов е нямало как да го забележи и да предвиди, че е там, „за да възникне негово задължение като шофьор да съобрази, че до пътното платно има дете“.
И още: с джипа си Николов препречвал пътя на автобуса, така че било „житейски неоправдано“ той да стои пред него и затова потеглил. Според една от експертизите скоростта му била 15.5 км/ч., а за да предотврати удара, трябвало да се движи с по-малко от 5 км/ч.

Николов беше обвинен с голямо закъснение, тъй като прокурорите в Трън заключиха, че няма престъпление и детето само се блъснало в колата. В крайна сметка разследването бе преместено в Перник след намесата на главния прокурор.

Според майката на пострадалото момче Анита Гълъбова съдът не е взел предвид показанията на прекия очевидец Любка Лазарова, свидетелствала за високата скорост на джипа. За съда преки очевидци са само пострадалият Ивайло и 8-годишно дете, което пътувало в автобуса.

АБСУРД

Фактът, че на мястото е имало знак, предупреждаващ за внезапна поява на деца, е разтълкуван от съда, че знакът е предупредителен, а не задължителен. „Тоест налага се изводът, че в случая с поведението си подсъдимият не е нарушил забрана или задължение, въведено с пътен знак“, се казва в мотивите.

НЯКАКЪВ УДАР

През 2016 г. кметът разказа пред Нова тв: „Разминавам се с училищния автобус и чувам някакъв удар в задната част на автомобила. И виждам паднало дете отзад. А джипът беше с ролбари, знаете, има едни железа. За лош късмет детето се удря със стомахчето в джипа. Шестгодишните деца, казват, че имат много слаби стомахчета“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar