Гражданин на Румъния юридически оживя две години, след като семейството му го обяви за мъртъв след десетилетия в неизвестност, съобщиха съдебни източници, цитирани от АФП.

Константин Релиу работи в Турция повече от 20 г. и се завърна в страната си през януари, за да установи, че съпругата му официално го е регистрирала като мъртъв от 2016 г.

63-годишният готвач успя при втория си опит да убеди съдиите в североизточния град Васулуи, че продължава да съществува. През март Релиу изгуби първото обжалване за отхвърляне на смъртния акт, защото е обжалвал твърде късно.

Отказвайки да съществува със статута на „живия мъртвец“, Релиу се обърна към съда в родния си град Бърлад.

Въпреки че съдът постанови в негова полза, случаят не е закрит, тъй като всеки, който се съмнява, че съществува, може да обжалва решението в рамките на 30 дни.

Медии съобщават, че Релиу е заминал да работи в Турция през 1992 г. и е загубил контакт със семейството си в Румъния след юли 1999 г. Съпругата му си помислила, че той може да е загинал при унищожителното земетресение в Северозападна Турция през август 1999 г.

В Турция също не е имало официални данни, че румънецът е в страната към юли 1999 г., което спомогнало на румънските власти да го обявят за мъртъв.

Турските власти задържали Релиу през миналата година с изтекли документи и го депортирали. Оттогава той разчитал на помощта на съседи, тъй като без официални доказателства, че съществува, не може да си намери работа или да получава социална помощ.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar