През последните три години доверието на българските граждани в демокрацията е намаляло със 7 на сто, показва национално представително проучване, проведено от институт „Отворено общество“ – София и огласено вчера. Негативната тенденция съвпада с периода на управление на второто и третото правителство на Бойко Борисов.

Всеки трети българин смята, че демокрацията не е най-добрата форма на управление на страната. 60% считат, че в парламента няма нито един депутат, на който биха се доверили и който защитава интересите на обикновените хора. Цели 76% отхвърлят твърдението, че законите в страната се прилагат еднакво за всички. Слабо е гражданското участие в обществения живот – четирима от всеки пет анкетирани заявяват, че не членуват в никакви обществени организации.

Повечето анкетирани (45 на сто) обаче остават убедени, че по-добра форма на управление от демокрацията няма. Мнозинството също е уверено, че основните му граждански права са защитени – 75% смятат, че няма вероятност през следващата година да бъдат хвърлени в затвора без съд и присъда, а 67% вярват, че няма вероятност да станат жертва на полицейско насилие.

Повечето български граждани продължават да вярват в демокрацията, но се чувстват непредставени в демократичните институции, смятат, че законите в страната не се прилагат еднакво за всички, и остават изолирани от обществения живот, обобщават изследователите. Подобна констатация имаше и в проучването European Values Study, представено преди седмица.

НЕСИГУРНОСТ

Цели 48% от българите не знаят какво да отговорят на въпроса дали имат доверие на неправителствените организации. Недоверие към сектора изразяват 30%, а работата му се нрави едва на 22%. Основната причина, която гражданите изтъкват за недоверието си в НПО-тата или за липсата на мнение по въпроса, е, че нямат информация за дейността им. Секторът се харесва най-вече на младите хора на възраст до 29 години, а най-малко – на възрастните хора над 60 години.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar