По пето престъпление разследват д-р Бранимир Мичев. Днес той застана пред състав на Окръжен съд-Разград за вземане на мярка за неотклонение по разследване за придобиване и държане без разрешително на наркотични вещества. Става въпрос за три вида вещества – 10 670 ампули „Морфин Хидрохлорид“, две опаковки „MST CONTINUS“ и 3 опаковки „Оксидон“ на обща стойност 13 803 лева. Според държавното обвинение престъплението е извършено между 7 януари 2016 г. и 8 март 2017 г., като обвиняем Мичев е привлечен на 5 юни тази година, след което е задържан за 72 часа. 14 свидетели са дали показания, че макар на техните имена да са изписани лекарства, те се на били за тях и те не са знаели за това, предстоят и още разпити.

Пред магистратите прокурор Емилиян Грънчаров настояваше за постоянна мярка задържане под стража, поради обоснованото предположение Мичев да е извършил престъплението, както и поради реалната опасност да се укрие и извърши друго престъпление. Грънчаров припомни, че Мичев вече има една влязла в сила присъда – за теглене на пари от чужда дебитна карта – и три висящи дела. Едното е за измама и подбуждане на вещо лице да даде невярно заключение, където процесът е на втора инстанция и е прекратен по отношение на втория подсъдим – Борис Пенев, тъй като той почина, второто е за обсебване чрез противозаконно присвояване на лекарства, собственост на разградската болница, и измама с цел набавяне на имотна облага, третото – което не е придобило публичност, е същото като второто, но лекарствата са собственост на болница във Варна, където до преди месец, преди да бъде дисциплинарно уволнен, е работел д-р Мичев. „Обвиняемият има престъпни навици и висока степен на обществена опасност“ – категоричен бе прокурорът.

Защитата на Мичев пледираше, че той с пълно право е изписвал лекарства с жълти рецептурни книжки за пациенти в тежко състояние и не е извършил престъпление, базира се на показания на експерти от Регионалната здравна инспекция в Разград. Адвокатът настоя мярката за неотклонение да е подписка или парична гаранция.Самият Мичев със сълзи в очите и треперещ глас обясни на съда, че се чувства омерзен и унижен от тенденцията, започнала срещу него преди 4 години. Заяви, че няма намерение да се укрива от властите и винаги се е явявал на всички заседания по делата срещу него пръв пред съдебната зала. Настоя за по-лека мярка, за да може да си практикува професията, чакали го 7 болни за операции, включително съсед, на който поставил наскоро стома и трябва да му възстанови червото. Мичев разказа също, че му предстояло да започне работа в Онкологичния диспансер във Варна.

След близо два часа размисъл съдия Теодора Нейчева реши мярката за неотклонение да е парична гаранция в размер на 4000 лева, която обаче ще бъде обжалвана от прокуратурата пред Апелативен съд-Варна, заседанието е насрочено за вторник, 12 юни.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar