Прокуратурата е осъдена да плати 24 000 лева на адвокат, който в продължение на 8 години е бил обвиняем и подсъдим по дело за измама и обсебване, което накрая е било прекратено.

Това става ясно от решение (пълния му текст виж тук) на Софийския апелативен съд (САС). Адвокатът заведе иск срещу прокуратурата за 150 000 лева за неимуществени вреди от незаконните обвинения,  но миналата година градският съд му присъди 24 000 лева. И той, и прокуратурата останаха недоволни от решението и го обжалваха, но сега апелативните съдии са категорични, че макар обвинението да е свързано с професията му и да е рефлектирало върху авторитета му, адвокатът не заслужава по-високо обезщетение.

Казусът, по който адвокатът е бил обвиняем и подсъдим, е започнал през 2008 г., когато мъж е сезирал районната прокуратура в София, че е измамен. Още тогава адвокатът и двама банкови служители са дали обяснения, а през 2010 г. прокуратурата е отказала да започне разследване. Постановлението обаче е било отменено от градската прокуратура и е било образувано досъдебно производство срещу юриста за извършена измама, като в началото на 2011 г. бил привлечен като обвиняем.

Прокуратурата твърдяла, че през 2008 г. в клон на Банка ДСК той заблудил А.В., че ще заведе дело срещу банката, за да бъдат изплатени близо 28 000 лв. от спестовния влог на А.В. За това обаче му трябвали 14 000 лв., които взел от гишето на банката и казал, че парите са за юрист на ДСК, който щял да помогне за изплащане на сумата от спестовния влог. По този начин според обвинението адвокатът причинил имотна вреда на А.В. от 14 000 лева.

На адвоката била определена гаранция от 1000 лв., а делото било внесено в районния съд през юни 2011 г. Последвали 18 съдебни заседания до началото на 2017 г., когато делото било върнато на прокуратурата заради разминаване в обвинителния акт на датите на изпълнителното деяние и за взетите от подсъдимия пари.

След това на адвоката било повдигнато ново обвинение, вече за обсебване в големи размери, за това, че незаконно присвоил близо 24 000 лв. на А. В., който пък починал още преди районният съд да прекрати и да върне първото дело на прокуратурата. Новият обвинителен акт бил внесен в съда през есента на 2017 г., който обаче отново го върнал на прокуратурата. Държавното обвинение протестирало определението, но през юни 2018 г. градският съд го потвърдил, а прокуратурата окончателно прекратила делото през септември 2018 г.

Показания в съда по заведеното от адвоката дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди са дали негови близки, които са свидетелствали за стреса и унижението, които е понесъл през годините, в които е бил обвиняем и подсъдим. Адвокатът посочва, че се ползва с добро име в обществото, представил и издадени от него книги, както и доказателства, че е вписван в адвокатска колегия още през 2005 г. и продължава да упражнява тази професия. Негова колежка свидетелствала, че се познават от ученици, а след това и като журналист в местния вестник в Димитровград. Адвокатът изпитвал особени притеснения по време на съдебните заседания, когато името му било съобщавано при извикването в съдебна зала и ставало достояние на много хора. Притеснявал се да не се разчуе в родния му град, където бил известен с почтено име като журналист и адвокат, че срещу него е образувано наказателно дело.

Апелативният съд отчита, че по това време той е бил на 35 години, т.е. в активна възраст, с чисто съдебно минало, а обвиненията са били за две тежки престъпления. Според съда това обуславя по-висока степен на засягане на личната му сфера, но САС посочва, че мярката му за неотклонение не е попречила да упражнява професията си.

„Съдът взе предвид установеното обстоятелство, че ищецът е бил практикуващ адвокат в САК, като този факт допълнително е внесъл напрежение и неудобство, при присъствието му в съдебната зала в различно качество, освен обичайното на защитник, а именно на подсъдим“, се казва в решението. В него съдът отчита и неразумно дългата продължителност на делото – близо 8 години, през които подсъдимият е бил притеснен, избягвал и срещи с колеги.

„От друга страна, по делото не се твърди, нито са представени доказателства ищецът реално да е престанал да упражнява адвокатската професия през периода на воденото наказателно производство, нито да е имал отлив на клиенти. Следователно, незаконното наказателно преследване не го е възпрепятствало да получава законни доходи и да изгради своя живот при спазване на обществените правила за почтеност и добросъвестност“, пише САС.

За да не увеличи обезщетението за адвоката, съдът посочва, че няма данни процесът да е станал широко обществено достояние, а по него не е била постановена и осъдителна присъда. Според САС делото срещу адвоката не е довело и до трайни здравословни проблеми. Според свидетели годеницата на адвоката го напуснала, когато станало ясно, че той може да загуби професията си, но според съда изобщо не е доказано, че това е станало заради повдигнатото обвинение.

„При определяне размера на обезщетението за неимуществени вреди съдът не може да борави с предположения, необходимо е причинната връзка да бъде доказана по безспорен начин“, пише съдът.

Решението му не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
пореден смях за прокуратурата, но поука няма
пореден смях за прокуратурата, но поука няма
09 октомври 2024 11:29
Гост

Просто толкова е капацитета на прокуратурата. Много обичат да се занимават с глупости и измислици без да са се подплатили. Те по- скоро работят с презумция за виновност, отколкото с презумуция за невиновоност. Сбъркан им е софтуера и то най- отгоре. С такива кадри като Сарафов, Гешев, Цацаров и милиционерската им кохорта това е. Милиционери. Явно там трябва да се пипа и реформира първо в Милицията, за да се отсече корена на измислиците обективирани в правни актове и доноси, но НЕДОКАЗАНИ. Задръстват правосъдието с глупости и после се чудят защо всички ги тричат и им се присмиват на безсмислените усилия.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 октомври 2024 9:46
Гост

„Според свидетели годеницата на адвоката го напуснала, когато станало ясно, че той може да загуби професията си, но според съда изобщо не е доказано, че това е станало заради повдигнатото обвинение.“ Много поучителна история, но си мисля, че това твърдение не е изследвано пълно и всестранно лт съда, а можеха просто да извикат жената, за да сподели дали нейният морален интегритет съответства на този на адвоката, че да си позволи да го изостави в този толкова труден за него момент. Всеки адвокатът е юрист, но не всеки юрист е адвокат – поддържане на връзка с човек без тапия не отговаря… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2024 9:18
Гост

Някой пак ще намаже от тъпо скалъпени обвинения

Манчев
Манчев
09 октомври 2024 9:16
Гост

Поредна доза излагация от родните прокурори значи

Йорданова
Йорданова
09 октомври 2024 9:17
Гост

Това е класика за страната ни

Скопчев
Скопчев
09 октомври 2024 9:16
Гост

Тя родната прокуратура е много активна само ако я активира Пеевски или Борисов. Иначе са със широко затворени очи.

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2024 9:18
Гост

Гледам ги, че са много авторитетни и много нахъсани, когато има заповед за политически преследвания издадена от Пеевски. Да видиш колко са работливи и как се борят с несправедливостите. Ма със същата сила трябва да се борят и с Пеевски и ГЕРБ. Но там нямат основания за повдигане на обвинения. Нещастници.

Тодоров
Тодоров
09 октомври 2024 9:15
Гост

Ами класика да се осъди немощната ни прокуратура

Цветанофф
Цветанофф
09 октомври 2024 10:30
Гост

За което плащаме ние.

Кирил
Кирил
09 октомври 2024 9:12
Гост

Даже годеницата на адвоката го е напуснала заради обвиненията!

Якимов
Якимов
09 октомври 2024 9:12
Гост

Може да е за добро 🙂

Тодоров
Тодоров
09 октомври 2024 9:16
Гост

Какво значение има ако не е осъден. Значи е невинен. Кой виновен по трасето – варианти много

Димо
Димо
09 октомври 2024 9:11
Гост

За кой ли път човек не доживява да види решението по делото си.

Лазар
Лазар
09 октомври 2024 9:05
Гост

И защо през 2010 г. прокуратурата е отказала да започне разследване?

Стоянов
Стоянов
09 октомври 2024 9:07
Гост

Защото е хем прикриватура, хем-поръчкова.

ПРБ
ПРБ
09 октомври 2024 9:00
Гост

Злокачествено образувание!

Поръчкаджии на Шиши, особено след обвиненията срещу Хасан Азис от Пазарджик, го подкараха през просото и много скоро ще им се случи случка с нова Конституция.

Всъщност изненада има ли?

Те винаги са си били ето такива!