Номинации за главен прокурор ще се издигат в края на септември и началото на октомври. Това стана ясно на днешното заседание на Прокурорската колегия, която реши да предложи на Пленума на Висшия съдебен съвет да възобнови процедурата за избор на главен прокурор и да одобри график на нейното провеждане.

Очаква се Пленумът да обсъди този въпрос на 12 септември.

Според чл. 173 от ЗСВ предложения за кандидатури за главен прокурор могат да правят не по-малко от трима от членовете на ПК на ВСС, както и министърът на правосъдието в четирите поредни заседания, следващи заседанието, на което е прието решението за откриване на процедурата.

Според хронограмата номинации за главен прокурор ще се правят на заседанията на ВСС на 19 и 26 септември, както и на 3 и 10 октомври. Самият избор ще се състои на 16 януари 2025 г.

Графикът предвижда още до 24 октомври кандидатите да представят концепциите си, които ще бъдат публикувани до 29 октомври.

Комисиите за атестиране и етика ще трябва да изготвят становища за професионалните и нравствени качества на номинираните до 26 ноември като на следващия ден докладите им ще бъдат обсъдени от Прокурорската колегия.

На 5 декември Пленумът на ВСС трябва да обяви дата, място и час за провеждане на избора, а на 8 януари догодина изтича срокът за представяне на становища и въпроси към кандидатите.

И, както вече стана ясно, на 16 януари 2025 г. ще се проведе изслушването и изборът на главен прокурор.

Преди дни депутати от „Продължаваме промяната – Демократична България“ призоваха този съвет да не избира нов обвинител №1, „защото няма демократичната легитимност и интегритет“ за това (повече виж тук). Преди месец те внесоха и законопроект, който забранява на ВСС с изтекъл мандат да избира някой от т. нар. трима големи в съдебната власт. Той обаче засега не е разгледан на първо четене в комисия.

По този повод и във връзка с коментари в медиите този състав на ВСС да не започва с процедурата, днес Стефан Петров поясни, че кадровиците не откриват нова процедура за избор, а възобновяват спряната миналата година.

Ние сме длъжни да я възобновим и нямаме други доводи за това, освен юридически. Призовавам да не се търсят странични мотиви“, каза Петров и напомни хронологията на събитията, довела до днешното решение.

През лятото на миналата година, докато течеше процедурата по освобождаването на Иван Гешев като главен прокурор, парламентът прие промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), като част от тях се отнасяха до мнозинството за избор и освобождаване на обвинител №1. Депутатите записаха, че това става с 13 гласа, вместо досегашните 17 в 25-чления Висш съдебен съвет. А малко след това – на 12 юни 2023 г., ВСС с 16 гласа освободи Гешев от поста му (повече виж тук).

Преди това обаче той атакува измененията в ЗСВ и НПК в Конституционния съд.

На 22 юни 2023 г. Висшият съдебен съвет откри процедура за избор на главен прокурор.

Пет дни по-късно – на 27 юни, Конституционният съд допусна до разглеждане искането на Гешев.

На 6 юли с.г. кадровиците спряха процедурата до произнасянето на КС. Решението беше взето на основание чл. 54, ал. 1, т. 4 от АПК, според който административният орган спира производството, когато КС е допуснал разглеждането по същество на искане, с което се оспорва конституционосъобразността на приложим закон.

На 26 юли 2024 г. КС обяви, че няма проблем с измененията в НПК и ЗСВ и по-специално с намаляването на необходимото мнозинство за избор на главен прокурор (виж повече тук).

След произнасянето на Конституционния съд, отпадна основанието за спиране на процедурата. Заради това Прокурорската колегия предлага на Пленума на ВСС да я възобнови на основание чл. 55, ал. 1 от АПК“, поясни днес Стефан Петров.

На 12 септември ВСС, освен размразяване на процедурата и приемане на хронограмата, ще обсъди и предложението за промяна на правилата за избор на председателите на ВКС и ВАС и на главен прокурор. Измененията са свързани именно с намаленото мнозинство за избор на обвинител №1, както и с междувременно направени редакции в Закона за противодействие на корупцията.

 

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
09 септември 2024 10:22
Гост

Щом мечката стана зам министър на правосъдието с първо висше по философия, всеки може да бъде избран за главен прокурор.
Айде лек ви ден!

Анонимен
Анонимен
09 септември 2024 10:10
Гост

Ристю, Ристю, Ристю, Ристю Бойкииикев не харесваааа товааааа, Ристю, Ристою, Ристю, пишман „конституционалииииист“ и „реформатоооор“! И така сага с прослувата „съдебна реформа’ на Ристашки не се получи. Пускам сълза за него, за йориста „доц“ Славов, за „надеждата“ на риформата и всякакви такива като тях! За провала им или добро или нищо!

Анонимено
Анонимено
09 септември 2024 10:46
Гост

След „сълзата“ да не пропуснеш и радостта от следващите главни прокурори – досущ като предходните. Когато се повтарят определени думички и сe „приплъзват“ звукчета, не е добър атестат. Но важното е, че получаваш плюсчета. И това е успех!

Анонимен
Анонимен
09 септември 2024 11:01
Гост

И след 10+ години пропаганда и 80+ отрицателни становища, отменен К проект, ти да обикаляш по студиата и да говориш пак едно и също с пропагандни клишета и общи постановки, също не е добър атестат. Това е резултатът от работата на ДБ за 10 години, оказа се, че всичко е било пропаганда, без да е свършена грам работа и непознаване на материята, която искат да „реформират“. Целта винаги е била една СДС – стани да седна и абсолютно овладяване на прокуратурата, атестат, не атестат, това са им резултатите. Като искаха да повлияят на избора, да си бяха избрали квотата от… Покажи целия коментар »

Анонимено
Анонимено
09 септември 2024 11:08
Гост

Чудесно – и сега какво, освен „сълзата“ след няколко месеца пак ли ще има недоволство. Така е – провалиха се, защото са хем дилетанти, хем неуки, но това означава, че трябва да се фокусираме върху тях, а да пропускаме същественото – избора на главен прокурор?! Умно. А и трябва да се получават плюсчета с агресивен и подигравателен тон (това е най-лесното).

Анонимен
Анонимен
09 септември 2024 11:15
Гост

Ами има решение, да си изберат квотите от НС, като искат друг ВСС да избира нов главен, това с законопроекта им да се забрани едва ли ще мине и второ има съмнение за противоконституцонност, ами да за ирония са, защото това всичко е по тяхна вина, те забъркаха тази каша, с манията си за овладяване на прокуратурата, което ясно си личеше от „поправките“ с 6-те члена НС щеше да избира главен и не нямаше да е политически избора не, не. Ами квотите на избраните членове на ВСС от професионалните квоти, как ги касираха без да им мигне окото и хич… Покажи целия коментар »

Анонимено
Анонимено
09 септември 2024 11:19
Гост

Не беше реформа, както не беше и онова изменение в КРБ през 2015 г. с разделянето на ВСС на две камари. И сега какво – да се подиграем отново и да понатрупаме плюсчета из интернет, после точно такива като теб ще „плачат“ от новия Главен – той няма да е „овладян“!

Доктор Гълъба Цветеславова
Доктор Гълъба Цветеславова
09 септември 2024 11:12
Гост

Пийте си редовно хапчетата, могат да помогнат и за сълзенето на очите. Може и да целувате портретите на непровалените Филчев, Цацаров, Гешев и остальная, това ще ви помогне

Миля
Миля
09 септември 2024 9:11
Гост

Голямо събиране, няма що

Никифоров
Никифоров
09 септември 2024 9:10
Гост

Евала

Ники
Ники
09 септември 2024 8:49
Гост

А кога ще има нов ВСС?

Анонимен
Анонимен
09 септември 2024 10:09
Гост

След година-две.

Димо
Димо
09 септември 2024 8:48
Гост

Май ще станем свидетели на поредният цирк.

Цветанов
Цветанов
09 септември 2024 8:48
Гост

Поне да свършат нещо!

Димо
Димо
09 септември 2024 10:41
Гост

Ще гласуват наредената схема. ИФ-то Сарафов ще е ГП. Приятелят на Б.Б и Д.П

Симо
Симо
09 септември 2024 8:42
Гост

ВСС е с изтекъл мандат и не може да избира някой от тримата големи в съдебната власт.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 септември 2024 9:02
Гост

Може, ама не е редно, въпреки че повдигането на въпроса за легитимността е нож с две остриета, понеже с т. нар. злощастно приключила реформа на съдебната власт, сме изправени пред еднакво съмнителни алтернативи – да се избере нов главен прокурор от ВСС с изтекъл мандат и разполагащ с правомощието за това съгласно практиката на КС или на поста да остане директно назначения от колегията г-н и.ф., чиято надеждност и авторитет са меко казано спорни, за неопределено време предвид наближаващите поредни избори и хронична неспособност за сформиране дори на обикновено мнозинство. Същата работа като с „отстраняването“ на К Стоянов от служебния… Покажи целия коментар »

Димитър
Димитър
09 септември 2024 9:19
Гост

Колкото по-малко протестъри във властта толкова по-добре. Да ги избират,после са видим как ще мрънкат „демократично легитимните“ козили….

Анонимено
Анонимено
09 септември 2024 9:48
Гост

Какво е това раздвоение – онзи ден някой се надсмиваше на „демократичната легитимност“, днес „не било редно“, „легитимността е нож с две остриета“, т.е. става въпрос за „демократична легитимност“. Това ли е последното становище на бухала?

Анонимен
Анонимен
09 септември 2024 10:06
Гост

А “малките” може да ги избира? А заплати на магистрати и служители може да дава? А ток, вода, газ, телефони, командировки може да плаща? А конкурси може да провежда? Е, щом “големите” не може да избира …. Изключително глупаво е да се носи вина и отговорност заради други органи и неграмотни депутати. Но щом така ти харесва.

Симо
Симо
09 септември 2024 10:42
Гост

В България законите не важат. Всичко е далавера и Мафия

Анонимен
Анонимен
09 септември 2024 8:39
Гост

Едно е ясно, политическата криза през последните 4 години извади на светло най-грозните зависимости в съдебната власт. Кога някой от нас си е мислел дори, че в парламента ще обсъждат Еврото…

Анонимен
Анонимен
09 септември 2024 10:45
Гост

Ами все някога трябва да се говори за Еврото. Нали искат да го приемат като валута и да влизат в Шенген

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 септември 2024 8:39
Гост

Четейки статията човек остава с впечатлението, че ще има наплив от желаещи да изиграят ролята „кандидат за главен прокурор“ в пиесата – „Плурализмът в съдебната власт – не го искаме, но процедурата го налага“

and justice for all
and justice for all
09 септември 2024 8:14
Гост

А кога тези тъй наречени трима големи ще обявят избор на съдебната квота за нов ВСС, питам аз? Те насрочват общите събрания. Какво се туткат? КС се произнесе, всичко е ясно. Може би и те се ослушват за Делян и Доган.

1234567
1234567
09 септември 2024 8:37
Гост

Дело 8316/2024 на ВАС

Рики
Рики
09 септември 2024 8:43
Гост

Конфликтът между двамата още повече усложни ситуацията.

хахахахах
хахахахах
09 септември 2024 8:11
Гост

Как ще избираме нов главен, като не се знае кое ДПС ще надделее. Къде го има това?

Анонимен
Анонимен
09 септември 2024 8:12
Гост

Има някакво бързане. Но може и да е за добро – ако веднага след изборите в парламента открият процедура за избор на ВСС, за да възпрат този да избере.