Върховният административен съд (ВАС) отмени наредбата от 2022 г. (решението виж тук), която определя условията и реда за тестването за наркотици на полицаите, съобщи „Сега“.

Делото във ВАС беше образувано миналата година по жалба на пловдивския „Централен полицейски синдикат на МВР“.

Наредбата беше приета преди две години след няколко случая на случайно заловени дрогирани униформени. След приемането ѝ МВР започна да прави тестове на полицаите, което породи остро недоволство сред тях, след като бяха получени няколко положителни проби в Бургас.

Както „Лекс“ писа, тогава от полицейските синдикати алармираха, че тестовете са показали през годините, че са неефективни, защото са силно чувствителни и освен наркотици, засичат бензодиазепините, които се използват при лекарствата за безсъние и тревожни разстройства, при медикаменти за главоболие, болкоуспокояващи и др. Има случаи на фалшиво положителни тестове за наркотици и при употреба на енергийни напитки.

За проверките на полицаите се използват същите тестове DrugCheck3000 и DrugTest5000, с които се тестват всички шофьори. Когато тестът е положителен, шофьорите масово биват задържани, отнема им се книжката, стига се и до прекратяване на регистрацията на автомобила им. За да докажат, че не са дрогирани, те трябва да дадат кръвна проба, резултатът от която обаче не излиза веднага и докато го чакат, гражданите търпят вредите от положителния тест.

В жалбата на полицейския синдикат се изтъкваше, че при приемането на наредбата не са били изложени мотиви за това колко ще струва на бюджета и не е направен анализ за съответствие с правото на ЕС. В наредбата се казва, че изследванията за наркотици на полицаите се заплащат от тях само ако са положителни, а в останалите случаи тестването ще е за сметка на МВР. Регламентът гласи още, че проверките за наркотици се извършват и при наличие на външни признаци, поведение или реакции, което според жалбоподателите не е конкретно.

Те негодуват и срещу задължителното даване на пробите, тъй като в наредбата се казва, че се извършват със заповед на министъра, на главния секретар на МВР и на шефовете на териториалните звена на главните дирекции.

Прокурорът, който се явява по делото – Виржиния Димитрова, пледира в полза на синдиката. Според нея при приемането на оспорената наредба не са изложени мотиви за финансовите средства, необходими за прилагането ѝ, не са обосновани очакваните резултати от нея, нито е анализирано дали съответства на правото на Европейския съюз.

Върховните съдии Виолета Главинова (председател на състава и докладчик), Мария Николова и Мирела Георгиева, сочат, че в случая не е необходим анализ за съответствие с правото на ЕС. Но са съгласни с други възражения на синдиката.

Според тях в мотивите към наредбата липсват два задължителни елемента – финансовата обосновка и очакваните резултати.

МВР изобщо не е посочило какви средства ще са нужни за тестването. Единственото изречение по темата гласи: „За прилагането на Наредбата за условията и редът за установяване на употребата и злоупотребата с наркотични вещества или техни аналози в МВР не се изисква осигуряване на допълнителни финансови средства.“

Това не може да се приеме за изпълнение на законовото изискване за обосновка, тъй като без всякакво съмнение разходите за провеждането на изследванията за установяването на употребата и злоупотребата с наркотични вещества е за сметка на бюджета на МВР, обясняват магистратите.

В практиката си ВАС неизменно приема, че мотивите на всеки проект за нормативен акт гарантират спазване на основните принципи при неговото изработване – обоснованост, стабилност, откритост и съгласуваност, както и на принципите за законност, равенство, публичност и прозрачност в работата на административните органи. Когато няма мотиви, съдът не може да контролира по същество наредбата, обяснява тричленният състав.

Неговото решение не е окончателно и МВР може да го атакува пред 5-членен състав на ВАС.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Озадачен
Озадачен
28 август 2024 23:07
Гост

Вместо да отменят тази, трябва да приемат друга – когато тестват теб за наркотици с тези измислени тестове да се тества и полицая.
Ако му покаже положителен резултат, да стои 1 година без работа да си чака кръвните изследвания, каквото правят и шофьорите.
Щом считат, че не са ефективни за един, то логично е да се заключи, че не са ефективни и точни за всички.

Чичака
Чичака
28 август 2024 9:19
Гост

Някои полицаи са много лоши наркомани

Редовно уронващ престижа на съдебната власт
Редовно уронващ престижа на съдебната власт
26 август 2024 14:30
Гост

Силвия Петкова наскоро написа брилянтна статия за тоталната неадекватност на този вид тестове не само от медицинска гледна точка, но и на цялостната концепция за „шофиране след употреба“, преследваща ТРЕЗВИ шофьори с НЕАКТИВНИ МЕТАБОЛИТИ от наркотични вещества в кръвта им. Разбира се, всичкото комунделско и проскубано възрожденско войнство й скочи на веждата, че едва ли аргументирала как надрусани водачи да ги газят безнаказано по пътищата – естествено, пълна глупост, но на тези мерудии четенето с разбиране е дефицит. Сега се наслаждавам на коментари, възмущаващи се от приложението на същите тези тестове спрямо шофьорите. Шизофренията тотално ни изчипляска, драги зрители. Но… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
26 август 2024 17:01
Гост

Силивио, стига писа под чуждо име…Не струват разсъжденията ти…Ходи да лъжеш клиентите, не колегите си

Анонимен
Анонимен
26 август 2024 17:05
Гост

До „Редовно уронващ престижа на съдебната власт“ ти въобще функционална грамотен ли си? Можеш ли да осъзнаеш мотивите на ВАС

Редовно уронващ престижа на съдебната власт
Редовно уронващ престижа на съдебната власт
27 август 2024 12:01
Гост

Мотивите на ВАС са типични процедурни измъквации.

Редовно уронващ престижа на съдебната власт
Редовно уронващ престижа на съдебната власт
27 август 2024 12:01
Гост

Що за комплексар трябва да си, че да ти хрумне подобно нещо?

Анонимен
Анонимен
26 август 2024 13:53
Гост

Милицията трябва да бъде тествана за дрога. И щом тези тестове се прилагат за плебса, и заради тези тестове десетки хора са в затвора, а стотици-осъдени, значи ще се прилагат и за милицията! Или за милицията-не стават, но за гражданина Петров от панелката в Младост 4, пиещ хл–-ин за кръвно-стават?

ганю
ганю
26 август 2024 15:30
Гост

Да беще прочел статията!
Ама цялата и с разбиране!

Асенов
Асенов
26 август 2024 13:09
Гост

Очаквано решение.

Симо
Симо
26 август 2024 13:09
Гост

И разочароващо.

Страхил
Страхил
26 август 2024 13:08
Гост

Отново двойният аряин! Като са неточни, защо не ги махнат въобще?

Анонимен
Анонимен
26 август 2024 11:35
Гост

Надявам се, че скоро ще го отменят и за хората, защото са неточни.

Анонимен
Анонимен
26 август 2024 11:34
Гост

Отново поредното съмнително и задкулисно решение за мен

Анонимен
Анонимен
26 август 2024 11:34
Гост

Пълна простотия в стил България

Николова
Николова
26 август 2024 11:34
Гост

Мисля, че това доказва, че тия тестове са неточни, но на народа ги прилагат? Защо?

Никодим Кръстев
Никодим Кръстев
26 август 2024 12:18
Регистриран

Уви, това СР на ВАС не доказва, че тези тестове са неточни! Отмяна на наредбата е на основание,по чл. 146, т. 3 от АПК – допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила, изразяващи се в липсата на задължителни елементи от нормативно изискуемото съдържание на мотивите, които задължително следват изработването и оповестяването на проекта на подзаконовия нормативен акт. Нарушени са и императивните изисквания, установени в чл. 26, ал. 1 от ЗНА. И това е естествено, защото ако от ВАС бяха засегнали и момента с коментираните в обществото пороци при тестовете, щеше да бъде доста неугодно за управляващите, и като цяло държавата. А… Покажи целия коментар »

Милчева
Милчева
26 август 2024 11:33
Гост

Определено някаква работа свършена от Пеевски и Калин Стоянов. Те защо им се кефят шкембе полицайте

Павлов
Павлов
26 август 2024 11:33
Гост

А добре де, а ако се сменят тестовете с точни пак ли няма да ги тестваме? Да идват друсани и пияни на работа

Анонимен
Анонимен
26 август 2024 11:32
Гост

Потресаващо

Проскубания бухал
Проскубания бухал
26 август 2024 11:26
Гост

Когато основанията за отмяна на подзаконов нормативен акт касаят процедурата по неговото издаване, е почти сигурно че съдържанието му е особено чувствително за адресатите и трябва да бъде намерен заобиколен път, най-често формален довод, за освобождаване от неговата задължителна при запазване на легитимността на решението за това, въпреки че от всички възможни групи лица, точно служителите на МВР трябва да бъдат подложени на такъв контрол по обективни и чисто морални съображения, отчитайки контингента, от който се набира персоналния състав на ведомството, с цел постигане на максимална прозрачност и гарантиране на висок професионализъм при изпълнение на възложените публични функции. П.С. Полицаите… Покажи целия коментар »

За полицаи-не може, за плебса -може
За полицаи-не може, за плебса -може
26 август 2024 11:07
Гост

Потресаващо е-значи с тези тестове не става да бъдат проверявани милиционери, защото са неточни и несигурни. Но самите милиционери с комсомолски устрем ги прилагат на плебса. За хората без власт и разбитите съдби стават тестовете. Факт е ,че тестовете дават позитивен резултат дори при лекарства за кашлица,също за кръвно.

ганю
ганю
26 август 2024 11:20
Гост

Потресаващото е че коментирате, правейки произволна връзка с тестовете, но не и с основанията на съда за отмяната й.
Това нарочно ли е или има по-лесно обяснение?

Анонимен
Анонимен
26 август 2024 11:36
Гост

А нима тестовете не са едни и същи. Независимо от доводите на съда?

Данчо Полицая
Данчо Полицая
26 август 2024 16:31
Гост

Надушвам, че сред коментиращите има служител на МВР, който обича да се подрусква чат пат . Но ще го пипна и ще лежи 🤣

Анонимен
Анонимен
26 август 2024 17:03
Гост

Не се хаби….Няма да те разберат….Те повечето нито са юристи, а ако са такива нямат идея какво е ЗНА

Анонимен
Анонимен
26 август 2024 11:36
Гост

Така е