Окръжният съд във Варна осъди на 6 години затвор 25-годишния Петър Здравков, който през септември шофира дрогиран и без книжка, когато уби на пътя 38-годишния балетист от варненската опера Мартин Чикалов.

Здравков първоначално се укри след катастрофата, но след това се предаде. Пред съда той е признал вината си и поискал делото да се гледа по съкратената процедура, при която определеното наказание се редуцира с 1/3. Така за причинената смърт на балетиста, съдът му определи 9 години затвор, от които Здравков трябва да изтърпи 6 години.

От прокуратурата съобщиха, че са искали съдът да наложи наказание над средния размер след редукцията. Престъплението на пътя, за което Здравков е подсъдим, се наказва с от 3 до 15 години затвор. Пред съда държавното обвинение е пледирало, че неправоспособният водач е бил самонадеян, въпреки че никога не е имал шофьорска книжка, карал е с превишена скорост и след катастрофата е избягал и се е укрил.

Здравков блъсна и уби Мартин Чикалов на 10 септември вечерта на  бул. „Приморски“ във Варна. Тогава той е шофирал в града със 114,6 км/ч, а в момента на удара в балетиста, който карал колело, скоростта на автомобила е била 77 км/ч. Здравков шофирал и без очила, въпреки че от дете бил с далекогледство и е трябвало да носи очила, за да вижда добре както на близко, така и на далечно разстояние. Освен това е бил дрогиран, като кръвните му проби показали наличие на кокаин и канабис.

След катастрофата Здравков не беше открит на адреса на родителите си, където е бил регистриран, но след това се предаде. Съседите пък го описвали като агресивен младеж, който след забележки за вдигане на шум отмъщавал чрез увреждане на автомобилите им, за което е бил заведен на отчет като непълнолетен. За шофиране без книжка пък е бил наказван и в миналото.

Присъдата на Варненския окръжен съд не е окончателна и подлежи на протест и обжалване пред апелативния съд в града.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
егати
егати
12 декември 2018 18:54
Гост

Егати специалистите „пеналисти“ дето са коментирали публикацията…

Човек
Човек
12 декември 2018 19:10
Гост

Защо смятате, че само специалисти имат право да коментират? И експерти в други области или обикновени читатели имат мнение и смятам, че можем да им простим юридическата некомпетентност, но да оценим друга гледна точка.

Захарина Трендафилова
Захарина Трендафилова
13 декември 2018 13:28
Гост

То всеки може да си коментира, дори да не е професионалист, но пък съгласете се, че като отидеш на лекар, очакваш той да ти постави диагнозата, а не му даваш акъл. От вчера чета, как шофьорът трябвало да бъде осъден на 20 години затвор, защото бил убиец, а други искаха доживотен затвор с аргумента, че ако починалото момче бил син на съдията, друга присъда щял да чете…

Виолета
Виолета
12 декември 2018 13:37
Гост

Дълбоко съм възмутена, че чистото съдебно минало винаги се счита за смекчаващо вината обстоятелство. Това, че не са те хванали или осъдили, не означава, че не си престъпник. Ето този си е карал цял живот без книжка и заради безхаберието на КАТ е с чисто съдебно минало.

Пешо
Пешо
12 декември 2018 13:35
Гост

Ако не се беше вдигнал толкова шум и нямаше протести, присъдата щеше да е още по-малка. Излиза, че трябва за всяка катастрофа със загинал да се протестира, за да има поне частична справедливост.

Пешеходец
Пешеходец
12 декември 2018 13:33
Гост

Справедлива присъда, макар на практика този убиец (защото за мен всеки, който седне да кара пиян и дрогиран е умишлен убиец), ще излезе от затвора максимум след 3 години. Но проблемът е в снисходителния закон.

Пейо
Пейо
12 декември 2018 13:29
Гост

С тези съкратени процедури няма да има справедливо правораздаване.

Анонимен
Анонимен
12 декември 2018 13:30
Гост

Ще полежи някоя и друга година в затвора и после ще го освободят предсрочно.