500 000 долара ще струва изготвянето на част от експертизите по делото „Нексо“. Това стана ясно на днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), на което беше разгледано искане на главния прокурор Иван Гешев за осигуряване на въпросната сума.

В него обвинител №1 пояснява, че е необходимо спешно финансиране за назначаването на експертизи по възложено на Националната следствена служба (НСлС) досъдебно производство, свързано с разследване на пране на пари, данъчни престъпления и престъпен сговор (чл. 253, чл. 255 и чл. 321, ал. 6 от НК). В писмото Гешев изтъква, че разследването се отличава с особена фактическа и правна сложност, както и с изключително висок обществен интерес.

В тази връзка е налице обоснована необходимост от възлагане на експертизи от изключително висока сложност, извършвани от висококвалифицирани експерти, които безпристрастно и обективно да предоставят своите заключения“, казва Иван Гешев и посочва, че за целта са нужни 500 000 долара без ДДС.

По информация на „Лекс“ става дума за делото „Нексо“ като експертизите ще бъдат възложени на американска компания.

През януари започна разследване срещу компанията за управление на дигитални активи „Нексо“ (Nexo) като четирима души – шефовете Антони Тренчев и Коста Кънчев, както и Траян Николов и Калин Методиев бяха обвинени за ръководство и участие в престъпна група, която е действала от 2018 г. до 12 януари 2023 г. в България, Великобритания, Швейцария и Каймановите острови. Според обвинението групата е била създадена, за да пере пари, да извършва данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз (виж още тук и тук).

Днес, след като докладва писмото на главния прокурор, представляващият ВСС Боян Магдалинчев уточни, че миналата седмица е била проведена среща със служебния финансов министър Росица Велкова, на която въпросът за този половин милион долара е бил обсъден и сумата ще бъде заложена в разработвания от МФ проект на бюджет за 2023 г.

Затова ВСС разреши на прокуратурата да използва левовата равностойност на сумата от перото за издръжка, за да плати на експертите. Същевременно кадровиците възложиха на държавното обвинение да заложи тези 500 000 долара в бюджета на НСлС за 2023 г.

В началото на март т.г. ВСС обсъди друг финансов въпрос, отново свързан с разследването „Нексо“. Тогава беше разрешен разход в размер на 90 000 долара без ДДС, който представлява годишен абонамент за достъп до две платформи – CiperTrace Inspector и TRM Labs Inc.

Първата е за финансови разследвания и анализ на транзакции в биткойни, а втората е водеща в световен мащаб компания за анализ на транзакции на криптоактиви, включително и през кросчейн платформи. Основната задача на TRM Labs Inc. е да помага на правоприлагащи и регулаторни органи да разкриват измами чрез виртуални активи и финансови престъпления, както и да ускоряват този вид разследвания, стана ясно на заседанието на ВСС през март.

И двете компании работят с множество финансови институции и правителствени агенции от САЩ, Великобритания и Европейския съюз и имат изключително висока репутация. Съвместното използване на тези платформи от екипи от НСлС и ДАНС по досъдебни производства с голям обществен интерес, свързани с проследяване на значими финансови активи и транзакции на криптоактиви би спомогнало значително за неутрализиране на финансови заплахи за националната сигурност на страната ни“, посочи Боян Магдалинчев, цитирайки писмо на главния прокурор.

И тогава ВСС поиска финансовият министър да предвиди въпросните 90 000 долара в бюджета на прокуратурата като разреши на разследващите да използват тази сума отново от перото за издръжка.

33
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мирча Кришан
Мирча Кришан
24 април 2023 13:36
Гост

98% евтинийка. Институционална.

Анонимен
Анонимен
21 април 2023 16:20
Гост

Да се дадат парите, обаче само и единствено, че следователите и прокурорите искащи тази колосална сума и то първоначално ще бачкат до пенсия без заплата при провал и няма да взимат една торба с пари при пенсиониране. Всъщност, понеже и до пенсия могат да си го разследват това Нексо и да предадат обречената кауза на други да им се конфискува отсега имуществото, като гаранция за в бъдеще.

Гешев е ПОЗОР!
Гешев е ПОЗОР!
21 април 2023 13:12
Гост

Когато експертиза от САЩ каже, че кинтите в чекмеджето на Тиквата, както и видео записите, както и звуковите записи, в които говори Тиквата, каскетчетата казват, че подобна няма стойност в България. Но когато става въпрос да се повдигне политически мотивирано и нескопосано обвинение, каскетчетата ще дадат ако ще и в Уганда да се направи експертиза … САМО ЗЛОТО ЖЕЛАЯ НА ИВАН МАГНИТСКИ!

Гешев е ПОЗОР!
Гешев е ПОЗОР!
21 април 2023 13:06
Гост

Когато и това дело пропадне и некомпетентната КАСКЕТУРА го загуби, ще можем ли да си искаме парите като непозволено увреждане, аз не желая нито един мой лев да бъде платен за загубени дела. ГЕШЕВ ТИ СИ ПОЗОР! ИСКАМ ТИ ОСТАВКАТА, ЗАЩОТО НЕ СТАВАШ!

Кой ще поеме отговорността накрая?
Кой ще поеме отговорността накрая?
21 април 2023 6:12
Гост

1. сумата по експертизата е абсурдна. И възникват въпроси и съмнения. 2. Би следвало в България да се направи тази експертиза, и би струвало много по-малко. 3. Ако прокуратурата се провали по това дело-държавата ще бъде осъдена да плати суми, без прецедент, и надхвърлящи бюджета на съдебната система, суми сравними с зели бюджет на държавата за години-иде рече за много милиарди -и то „твърда “ валута. Налице са вече съмнения,че са действали без да са подготвени, прибързали са. 4. Държавата да се подготви за евентуална загуба и да гласува нужните изменения в закона за ЛИЧНА ОТГОВВОРНОСТ на магистратите–без ограничения за… Покажи целия коментар »

?!?
?!?
20 април 2023 22:14
Гост

И каква стойност ще има тази „експертиза“ пред съда?!? Какви толкова специални знания имат тези, явно корпоративни американски „експерти“?!? Това е тотално безумие и няма нищо общо с предвидените в НПК средства за събиране на годни доказателства. Нали беше уникално това разследване, в МВР няма ли цял отдел, който се занимава с киберпрестъпления, няма ли български IT специалисти? Това си е чиста безстопанственост от страна на мнозинството на ВСС, ако не и присвояване.

345
345
20 април 2023 21:08
Гост

Пълно безумие! Гешев направи услуга на янките, те си взеха парите от тях. Сега ние ще набутаме тази огромна сума, за дело, което няма стигне до съд, но дори и да стигне, нищо няма излезе!

Адвокат - САК
Адвокат - САК
20 април 2023 16:58
Гост

Ще гушнат комисионка и това е. Американците могат да нагласят всичко, както им отърва, след което българският съд да направи на свой ред същото. Те по наказателни производства с елементарен предмет вършат тотални безобразия, та с крипто дело, при това сложно, не ми се мисли. Куче влачи – диря няма…

Анонимен
Анонимен
20 април 2023 14:36
Гост

Няма ли да се потърсят експерти от „Брйксел и САЩ“, до където се оплакват, че не им върви всеки по гайдата?

Анонимен
Анонимен
20 април 2023 14:18
Гост

Съвсем изгубиха почва под краката главанаците на ПРБ.Гешев го е страх да приключил делото КТБ, защото ще има оправдателни и после плащане на десетки милиони.

Юрисконсулт
Юрисконсулт
20 април 2023 14:03
Гост

Експертизата изисква скъпоструваща техника като изкуствен интелект, компютъризация и т.н. Това е скъпо удоволствие.

Анонимен
Анонимен
21 април 2023 6:24
Гост

В България няма такова нещо експертиза от изкуствен интелект.

Анонимен
Анонимен
20 април 2023 13:45
Гост

Малоумния каскет сигурно не знае къде е копчето за пускане на компютъра, обаче повдигна обвинения за няколко дни… и после се сети, че материята е изключително сложна и няма нищо общо със селския туризъм и пресконференциите, където е силата му, и реши да даде една колосална сума на вятъра, за да се установи в крайна сметка, че делото е поръчково.

Анонимен
Анонимен
20 април 2023 13:41
Гост

Общественит интерес е в САЩ, щото там най-много инвеститори ядоха дървото на Нексо, ама американците не пръснаха един вагон с пари за експертизи и образуване на мегаломански дела, а практично глобиха Нексо с огромна сума и задължение към Нексо да си върне на инвеститорите парите от измамата с крипто.
Нашите ще налеят и то първоначално 500 000 долара в експертизи и анализи, които ще се изготвят с години и неясен резултат в краййна сметка въобще от наказателното преследване.

Анонимен
Анонимен
21 април 2023 6:25
Гост

В България няма закон за плащане на глоба от фирмата срещу прекратяване на делото. А в САЩ -от такива прекратяванки техния бюджет събира ежегодно огромни суми.

Лазар
Лазар
20 април 2023 13:27
Гост

Е, колко да е особена фактическа и правна сложност?

aла бала
aла бала
20 април 2023 13:16
Гост

я да се разследва дали струват 500 000 долара, или 5 000 – аман от цицане на бюджета чрез свои хора

Възмутен
Възмутен
20 април 2023 13:29
Гост

ВСС явно не им се занимава. Ама чужди пари лесно се харчат.

Друмев
Друмев
20 април 2023 13:10
Гост

Гешев, ти си бавноразвиващ се!

Анонимен
Анонимен
20 април 2023 13:22
Гост

съвсем не е, ма няма как да го разберем псайкоу!

Петър
Петър
20 април 2023 13:30
Гост

По-скоро се прави на такъв.

Масов
Масов
20 април 2023 13:10
Гост

Глупости

Чулева
Чулева
20 април 2023 13:09
Гост

И Лекс не пропусна да отрази поредните глупости на Иван Гешев. Днес сте му като дневник.

Наталия
Наталия
20 април 2023 13:09
Гост

Няма представа защо, но каскета ме дразни изключително много през последните седмици.

Мики
Мики
20 април 2023 13:33
Гост

А мен откакто е главен. 🙂

Павлина
Павлина
20 април 2023 13:08
Гост

Аз предлагам от заплатата на главния прокурор да се удържат тия пари!

Владиславов
Владиславов
20 април 2023 13:08
Гост

„В тази връзка е налице обоснована необходимост от възлагане на експертизи от изключително висока сложност, извършвани от висококвалифицирани експерти, които безпристрастно и обективно да предоставят своите заключения“, казва Иван Гешев и посочва, че за целта са нужни 500 000 долара без ДДС.

Гешев, ти ли ще ги извадиш, бе урунгел?

Лазар
Лазар
20 април 2023 13:34
Гост

А дали ще е безпристрастно и обективно?

Данилов
Данилов
20 април 2023 13:07
Гост

Щом имаме пари за даване на вятъра…

Мавродиев
Мавродиев
20 април 2023 13:07
Гост

Много е опасно Нексо. Финансирало е ПП. Значи трябва веднага да се покаже и на останалите бизнеси, които са посмели да финансират ПП или която и да е друга нова партия, че ги чака същото.

Ирина
Ирина
20 април 2023 13:06
Гост

И накрая тези експертизи ще доведат до…нищо!

Rusev
Rusev
20 април 2023 13:06
Гост

А да де, в САЩ ги глобяват, вземат им парите и им забраняват да оперират на пазара в страната. Тук обаче държавата ще плаща за глупостите на Иван Гешев.

Кисел
Кисел
20 април 2023 13:28
Гост

Да обаче там има регулаторни органи, които по административен ред налагат тези глоби. А да си чул в България някой такъв орган да е наложил такива глоби.