Делата за корупция по високите етажи на властта, които от ноември 2017 г. се гледат само в Специализирания наказателен съд (СНС), са 25.

Това става ясно от отчета на съда за 2018 г., като в бройката влизат и делата, които преди това са били в градския съд, но са връщани на прокуратурата, която след това е била длъжна да ги внесе вече в спецсъда. През изминалата година съдът отчита 3 осъдителни присъди по тези дела и 3 оправдателни.

Големите дела за корупция са подсъдни само на специализираните съдилища от края на 2017 г., когато бяха приети промените в НПК, които целяха засилване на специализацията. Тогава от градския съд отчетоха още по-малка бройка корупционни дела по високите етажи, като за предходните 3 години те бяха общо само 26.

В отчета на спецсъда се казва, че тази промяна е довела до увеличаване на броя на делата, които се отличават с голяма фактическа и правна сложност и изискват ангажирането на голям времеви и човешки ресурс. Според статистическите данни обаче новите дела през 2018 г. са 197 и са дори по-малко от предходната година, когато са били 204. Общото увеличение на делата идва от повечето производства за разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС), както и разрешения за обиски претърсвания, изземвания др. действия по разследването.

Впечатление правят обаче тенденциите за ръст на исканията за СРС, като съдът все по-рядко отказва прилагането им. През изминалата година спецсъдът е дал 2940 разрешения, което е със 794 повече от предходната година. Отказите пък са намалели почти двойно – от 898 за 2017 г., те са паднали до 471 за изминалата година. От спецсъда отчитат, че ръстът на исканията е резултат от новото правомощие на антикорупционната комисия да има право да иска прилагане на СРС.

Иначе, през изминалата година спецсъдът е приключил 200 дела – 58 с присъди, 85 със споразумения и 57 са прекратени. От постановените присъди има 13 оправдателни, което е с 4 повече от предходната година. Осъдени са 369 души, а най-честото наказание е условна присъда на до 3 години затвор. Ефективно осъдени на затвор са 117 души, като предишната година те са били 138.

По отношение на прекратените и върнати на прокуратурата дела, в отчета на съда се казва, че те са с 41, докато през 2017 г. са били 27 и е направен анализ за причините за такъв ръст.

Основно мотивите за връщане са в това, че обвиняемият не е можел да разбере за какво престъпление е обвинен, както и непълноти в обвинителните актове за време, място и начин на извършване на престъпленията. След промените в НПК и прехвърлянето на дела в спецсъда обаче се е появил и нов проблем, довел до прекратявания, свързан с това, че преди по тях е работил прокурор от друга прокуратура и след това ги е внасял в спецсъда, вместо това да стори Специализираната прокуратура.

„В повечето случаи обвинителните актове в СНС са внесени от Софийска градска прокуратура, след като веднъж делото вече е било връщано от СГС на СГП за отстраняване на констатирани съществени процесуални нарушения“, пише в отчета на спецсъда.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
пипи
пипи
14 март 2019 17:36
Гост

Интересно как обвиняемият не е можел да разбере за какво престъпление е обвинен. Той да не е невменяем. Просто така му изнася.

Анонимен
Анонимен
14 март 2019 19:13
Гост

В такива случаи е много важен обвинителният акт. Ако е непълен, делото се връща, което естествено бави производството.

Anonimen
Anonimen
14 март 2019 17:34
Гост

Тъжна статистика. Делата растат от година на година.

Заза
Заза
14 март 2019 17:37
Гост

По-плашеща е бройката на споразуменията.